Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Diawl Bach vlieg pattroon


De Diawl Bach vlieg wordt op verschillende manieren mee gevist. Een uitgebreid artikel is hieronder weergegeven.


7 Diawl Bach fly patterns for stillwater trout

The Diawl Bach is a classic Welsh fly pattern which resembles a wide range of nymphs and is one of the most effective stillwater flies. Here are seven Diawl Bach fly patterns to try.


What is a Diawl Bach?
The Diawl Bach is a classic Welsh nymph pattern - the name is Welsh for "little devil". It's one of the most popular nymph patterns for rainbow trout and brown trout on lakes, reservoirs and stillwaters not only in Wales but across the rest of the UK.

How do you fish Diawl Bachs?

Diawl Bachs are generally fished on a floating line usually on the top and middle dropper and often alongside an attractor pattern, such as a blob. The style of fishing is similar to that of buzzers. However, while buzzers are now more commonly fished beneath a bung or strike indicator, Diawl Bachs are generally twiddled back with a very slow figure eight retrieve, or fished static.
Are they difficult to tie?
Diawl Bachs are quite slim and sparsely tied flies and are easy enough for the novice to tackle and achieve good results. The only really fiddly bit is attaching the "beard" or throat hackle beneath the fly. It takes quite a bit of practice to get the right hook (and to learn how to do it without stabbing the fingers on the hook) but it's easy when you learn how.

What materials will I need?

Diawl Bachs are tied on straight hooks, generally those with a heavier gauge wire, like the Kamasan B175 or Fulling Mill Competition Heavyweight or Competition Special. You won't need many materials and you'll probably have most of them already. The body is typically peacock herl, but you can also use organza, while the tail and throat hackle are made from cock or hen fibres. Ribs can be the wire or tinsel of your choice and cheeks are optional.

Which Diawl Bach fly patterns work best?

This is one of those fly patterns where fly tyers have essentially gone freestyle and the original patterns have been almost forgotten. Pretty much all of those I've tried have worked well, so tie (or buy) a mixture of Diawl Bachs in various colours from blacks to browns, as well as some more colourful variants.

1. Ninja Diawl Bach



Hook: Fulling Mill Competition Heavyweight Black size 10
Body: Black peacock herl
Rib: Red UTC Tinsel with Opal Mirage back
Throat hackle: Dyed black hen fibres
Tail: Dyed black hen fibres
Cheeks: Jungle Cock
Thread: Uni 8/0 black thread

2. Red Holographic Diawl Bach



Hook: Size 10 Kamasan B175
Body: Black peacock herl
Rib: Red holographic tinsel
Throat hackle: Hen hackle fibres
Tail: Hen hackle fibres
Cheeks: Goose biots
Thread: Uni thread 8/0 in black

3. UV Quill Diawl Bach



Hook: Size 12 Kamasan B175
Body: Peacock herl
Rib: UV quill holographic tinsel
Throat hackle: Hen hackle fibres
Tail: Hen hackle fibres
Head: Red thread
Thread: Uni thread 7/0 in trico

4. Shaggy Diawl Bach



Hook: Size 10 Fulling Mill Competition Special
Body: Hare's mask in picric
Rib: Spanflex olive
Throat hackle: Olive grizzle saddle hackle
Tail: Olive grizzle saddle hackle
Hood: Peacock mylar
Cheeks: Jungle Cock
Thread: Veevus 10/0 olive thread

5. Black Rainbow Diawl Bach



Hook: Size 10 Fulling Mill Heavyweight Champ
Body: Peacock eye fibre
Rib: Veevus mosaic holographic tinsel
Tail: Cock hackle fibres black
Throat hackle: Cock hackle fibres black
Cheeks: Jungle cock
Thread: Veevus 10/0 black thread

6. Bibio Diawl Bach


Hook: Kamasan B175 size 10
Body: Black peacock herl
Middle: Red peacock herl
Rib: Silver wire
Throat hackle: Black cock hackle
Tail: Black cock hackle
Cheeks: Jungle cock
Thread: Uni 8/0 black thread

7. Organza Traffic Light Diawl Bach



Hook: Kamasan B175 size 10
Body: Black organza
Rib: Pearl and red holographic tinsels medium
Throat hackle: Black cock hackle
Tail: Black cock hackle
Cheeks: Jungle cock
Thread: Uni 8/0 black thread

Vliegvis patronen

Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar nieuwe patronen, nieuwe materialen of andere bindpatronen.
Een manier hiervoor is de verschillende databanken af te struinen, om in vliegvis termen te blijven.
Hiervoor zijn er o.a. de volgende site's interessant:

- FrankSaweyer
- Casting Club of Flanders VZW
- Completefisher
- Flytier's Page
- Fish4flies
- Franse site: Mouches
- Match the Hatch

Een andere bron van informatie waaruit ik tegenwoordig put is Pinterest. Een schat van verschillende soorten vliegpatronen.  Als je een vlieg hebt gevonden geeft Pinterest vaak vergelijkbare suggesties.
Zo krijg je weer nieuwe ideeën of kom je weer op nieuwe sites!

Doe er je voordeel mee!


Heb je alle vliegen?

Er schijnen meer als 1800 insecten te zijn. Hiermee is het ondoenlijk om al deze in je vliegendoos te hebben. Laat staan in verschillende kleuren en\of haakgrootte. Toch kan het zinvol zijn om van de
hoofdcategorieën een aantal vliegen in je vliegendoos te hebben!


Plecoptera4.jpg

Droppers

Droppers

Het komt heel vaak voor dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden, dat geldt niet alleen voor het bedenken van kunstvliegen maar ook voor vistechnieken. Dat heeft de ervaring geleerd en het leek er even op dat het ook met dit artikel ook zo zou gaan.

Enige tijd geleden was ik van plan om iets te uit te zoeken over droppers. Je weet wel zijlijntjes aan leaders waaraan een tweede nimf wordt geknoopt. De doelstelling van een dropper is om meer vis te vangen.
Op Google vond ik een website midcurrent.com waarop een interssant artikel staat over technieken over het vissen met droppers en tandem rigs geschreven door Philip Monahan. Dat is ook nog voorzien van mooie illustraties en dat bespaarde me werk.

Philip Monahan heeft een eigen benadering voor deze vistechniek en zijn artikel heb ik gedeeltelijk gebruikt. Er staan nuttige tips in die misschien interessant zijn. Ze zijn misschien nuttig als je met een dropper of een rig wilt gaan vissen.

Illustratie 1 ( Bill Tipton www.compartmaps.com)
Hierboven zijn een aantal systemen te zien met zijlijntjes. De lengte daarvan wordt bepaald door de plaats waar de vis zich voed, in welke waterlaag. Als forel net onder het oppervlak aast naar nimfen, zal een dropper van 15 cm een goede keuze zijn.

Als er veel duns op en bij het water te zien zijn kan een wat langere dropper van circa 20 cm effectiever zijn. Wanneer je de vlieg vlak bij de bodem in dieper water wilt vissen is een dropper van 75 cm aan te bevelen. Zo staat dat in het artikel. De droge vlieg kan als beetverklikker fungeren.

Het schijnt dat HOEWEL FLY MULTI- rigs al eeuwen lang populair zijn in Europa, maar dat het vissen daarmee een vergeten kennis is.  Ik moet zeggen dat ik daar nog nooit iets over gehoord of gelezen heb.

Het is mij wel bekend dat vliegvissers droppers gebruiken bij het vissen op vlagzalm en forel. De laatste tijd vissen veel Hollandse vliegvissers met een dropper maar vliegvissers in België doen dat al veel langer.

Het blijkt dat het gebruik van een droppernimf doeltreffendheid is. Iets nieuws is het zeker niet, zodat we zeker niet van een moderne of nieuwe techniek kunnen spreken. Het neemt niet weg dat veel vliegvissers van mening zijn dat ze met een tweede vlieg meer vis vangen en daar kunnen ze wel eens gelijk in kunnen hebben. De juiste aanpak, dus de tweede vlieg op de goede diepte brengen, is daarbij wel essentieel.

De Clincher

Illustratie 2 ( Bill Tipton www.compartmaps.com)
De combinatie van het systeem van een zware goudkopnimf en een lichte zwevende nimf kan dodelijk zijn en zal stellig aanspreken. In illustratie 2 is dat weergegeven. Bij dit systeem beweegt zich de zware nimf zich over de bodem (een Dead-drift), terwijl de onderste nimf zich daar boven beweegt alsof hij leeft in die regio.

nimf met streamer
Illustratie 3 ( Bill Tipton www.compartmaps.com)
Een variatie van een rig is een tandem met een nimf aan de bovenkant en een streamer op de bodem die een groter aas imiteert en zich wil voeden met een opkomende nimf, zie illustatie 3. Vaak is een grote forel niet geïnteresseerd in de nimf maar zal zeker zijn kans niet voorbij laten gaan om de streamer te grijpen.

Een dropperlijntje knopen

Lijnen knopen lijkt voor sommige vliegvissers nog een probleem. Als het om het maken van een bloodknoop gaat het nog wel. Daarmee worden twee tukken lijnen aan elkaar geknoopt, zoals een vistip aan een leader. ‘s Avonds  in het schemerdonker kan het leggen van een bloodknoop verdraaid lastig zijn, vooral vlak voor donker. Hieronder zie je een tekening van een knoop die makkelijker te maken is als je een tip aan de leader wilt zetten.
leaderknoop
Deze knop is al oeroud maar ik gebruik hem met regelmaat

Er is geen limiet aan het aantal combinaties van droppers die je kan gebruiken. Je kan met drie droppers vissen; met een droge vlieg en een nimf, een droge vlieg en een emerger, een droge vlieg en een nimf, alleen maar met nimfen of een streamer en een nimf, en zo verder.

De kans is groot dat de leader met een lange dropperlijn sneller is de war raakt dan een kort zijlijntje. Daar staat dan weer tegenover dat een lange zijlijn beter beweegt dan een korte. Voor het vangen is de actie van een vlieg in het water van essentieel. Als je met twee dropper nimfen vist bestaat overigens de kans dat bij de drift de eerste nimf de ander beïnvloed.

Een Dropper Loop

Om een zijlijntje te maken voor een dropper bestaan er een aantal mogelijkheden en één daarvan is Dropper loop.

dropperknoop


Classic flies

Parmachene Belle



Hook : Wet fly 8-14
Thread : Black
Tail : Red and white barbules
Body : Yellow floss
Rib : Flat gold
Throat : Red and white barbules
Wing : White, red, white quill

Red Ibis



Hook : Wet fly 12-16
Thread : Red
Tail : Red barbules
Body : Red floss
Rib : Flat gold
Throat : Red barbules
Wing : Red quill

Bloody Butcher

Hook : Wet fly 10-16
Thread : Black
Tail : Red barbules
Body : Flat silver
Rib : Oval silver
Throat : Scarlet barbules
Wing : Blue-black

Royal Coachman

Hook : Wet fly 10-16
Thread : Black
Tail : Golden pheasant tippets
Body : Peacock herl, red floss, peacock herl
Throat : Dark brown barbules
Wing : White quill

Trout Fin tied by Joel

Hook : Wet fly 4-12
Thread : Black
Tail : White barbules
Body : Orange floss
Rib : Flat gold
Throat : Furnace barbules
Wing : Red, black, white quill

Jenny Lind


Tail : Lavender barbules
Body : Yellow floss
Rib : Flat gold
Throat : Furnace brown
Wing : Lavender, red, lavender quill

Silver Doctor

Hook : Wet fly 6-12
Thread : Red
Tag : Flat gold
Tail : Golden pheasant crest over which are blue barbules
Butt : Red wool
Body : Flat silver
Rib : Oval silver
Throat : Teal barbules over blue barbules
Wing : Red, blue, yellow quill, over which is pheasant tail

Dark Montreal

Hook : Wet fly 8-16
Thread : Black
Tail : Claret barbules
Body : Claret floss
Rib : Flat gold
Throat : Claret barbules
Wing : Mottled turkey

Purple Drummer

Hook : Wet fly 10-14
Thread : Black
Tag : Flat gold
Tail : Red quill
Body : Claret floss
Rib : Flat gold
Hackle : Brown palmered
Wing : Hen pheasant tail with narrow purple quill on either side of the wing

Jerry Madiddler

Hook : Wet fly 10-14
Thread : Black
Tail : Scarlet barbules
Body : Highlander green floss
Rib : Flat gold
Throat : Claret barbules
Wing : Brown mottled turkey with narrow scarlet quill on either side of the wing

Brown Hackle red tag

Hook : Wet fly 10-16
Thread : Black
Tail : Red barbules or Golden pheasant tippets
Body : Peacock herl
Rib : Gold wire (optional)
Hackle : Brown hen

Perdigon Nymphs


Great article about Perdigon Nymphs from Troutline!





Perdigon Nymphs – How to choose the right colors and the right sizes







If you go fishing around in Europe you will notice a simple and ingenious thing that changes the fly fishing way: the Perdigon Nymph.





Thanks to this super easy to tie nymph, any  fisherman can enjoy catching trout and grayling no matter if he/she is skilled or beginner in fly fishing.
How can this fly be so effective? What is the secret?
Perdigon nymph has such a simple design: a slim body, a simple tail, ribbing and an over-sized bead. No extra materials!  Due to these reasons this nymph sinks like a rock. Perdigon nymph will sink faster and will stay much longer in feeding areas under strong currents compared to any other fly. The fly is a general pattern, it imitates different aquatic insects in the same time. Another important aspect is the size: perdigon nymphs are small and a small nymph will fool much easily a fish compared to a bigger fly.But there is a catch: How to choose the sizes and colors is very important!  After using these nymphs  for more than 10 years  I realized that choosing the right color and the correct size is very important.
Perdigon nymphs and their colors:
*Black or dark colored nymphs are a must! These colors provide good contrast in any kind of water from ginger clear to dark or muddy. Dark colored nymphs are perfect for dark colored waters with granitic and sandstone type of river bottom. 





*Light colored nymphs in green, light green/olive, cream, yellow and tan are perfect for crystalline schist and calcareous stones. A combination between main colors and hot spot colors is important and it is always better to have the the same fly tied with a hot spot and with beads in different colors.





Where high fishing pressure educates the fish I recommend natural colors. On rivers where C&R is not so common and the number of fishermen is low, then a hot spot tied nymph will work better than one in natural colors.
Choosing the Perdigon right size:
*Big perdigon nymphs don’t work. A big nymph will scary the fish and will snag the bottom very often.
* Small is better!-biggest sized perdigon is #14-smallest sized  is tied on #22-my efficient sizes according with my style are #16-18
Depending on the season I tie my nymphs  in the following weight/ bead and size.
Spring Perdigon nymphs setting:
  • #14hook is tied with 3.5mm tungsten
  • #16hook is tied with 3mm tungsten
Summer Perdigon nymphs setting:
  • #14hook is tied with 3mm tungsten
  • #16hook is tied with 2.5mm or 2.8mm tungsten
  • #18hook is tied with 2.5mm tungsten bead
Autumn Perdigon nymphs setting: :
  • #14hook is tied with 3mm tungsten
  • #16hook is tied with 2.5mm tungsten
  • #20hook is tied with 2.5mm tungsten
  • #22hook is tied with 2mm tungsten bead
Usually, I use 2 flies,  the heavier on a dropper and the lighter and smaller on top. 
Here is my logic behind choosing  these sizes and how I combine these nymphs:
In Spring, the water is usually cold and trout is looking for more consistent food. So in this case big is better. Then river is bigger and trout will stay in strategic places, right under strong currents and behind big rocks. In these places water current brings the food like a waiter in a restaurant. Only heavy nymphs will arrive in those places. Big insects represent a consistent source of food, trout will try to pick those first. I often set a size #14 with 3.5/4mm combined with a #14 with 3mm tungsten if the water level is really  big. Otherwise, I choose a size #14 combined with a size #16About colors: I prefer to start using the black version with a red hot spot ( in tail or behind bead). This color combination gives a great and effective contrast in all kinds of rivers.  If the color is not working I go with a very light color like yellow pale ribbed with olive and I adjust if necessary.






In Summer, fish are more active and they stay in constant currents where oxygen is abundant.  In these cases I need a longer leader, more delicate and precise casts to present my flies as better as possible without scaring the fish. A combination between size #14 with a size #18 is what I choose medium-bigger rivers. On rivers with high fishing pressure  I set a #16 nymph combined with another size #16 nymph with smaller bead or  with a nymph in size #18.If I have to fish in small rivers I use a size #16  with small bead on a dropper. The smallest nymph, a size #20 is set on the  tip. Long casts are a must if the water is super clear.The colors used in summer are: light yellow, light olive, green and black. Sometimes I use cream or ginger with or without hot spot.






When Autumn is coming trout and grayling are changing the hunting places,  they prefer the deeper currents or pools. In these conditions , with low level and crystal clear waters, fish prefer to stay down and they feed carefully. A bigger nymph, in size #14 is what I set on my dropper and a size #18 or a size #20 is in top. The active fly is usually the small one, the biggest one has the role to bring the little one in the feeding area.My main colors for  autumn perdigon nymphs are brown,  light brown, green, dark olive and black. I noticed that one of the best hot spots in autumn is blue, dark deep red and purple. 





This article is made to help beginners who want to try these flies and they will learn faster and much easy how to choose and set perdigon nymphs. I spent lots of years together with my friends and Troutline team members to do this classification and to concentrate essential info about hot to fish and how to choose the proper perdigon nymphs depending of fishing conditions.
I hope you find this article interesting and helpful 🙂

Bead size - Haak grootte?


Bead size - hooksize chart,

Welke bead past op welke haakmaat. Een overzicht!

Afbeeldingsresultaat voor bead hook size chart

Buzzeren door het jaar heen!


Zeer interessant voor het reservoirvissen! De buzzers zijn gerangschikt volgens periode!


Haak 10, 12, 14 en 16 -
binddraad donker olijf en zwart of flos
Green and black pupa - April en mei / Augustus en september


Haak 10, 12 en 14 -
binddraad rood en zwart of flos
Red and black pupa - April en mei / Augustus en september



Haak 10, 12 en 14
Binddraad zwart of flos - Goose biots oranje
Black buzzer - april en mei en augustus en september


 

Haak 10 en 12 -
Binddraad wit en zwart of flos - oranje gekleurde goose biots
Ribbed buzzer - Mei en juni


Haak 12 en 14
gele binddraad - reigerfibres - zilvere ribbing witte flos - pauwenfibres voor thorax
Grey buzzer - einde mei tot begin juni



Haak 12 en 14
zwarte binddraad - reigerfibres - goude ribbing - goose biots oranje
Canada goose buzzer - einde mei tot begin juni


 Haak 12 en 14
Gele binddraad - gestripte in de zon gebleekte pauwenfibres - goude ribbing - goose biots licht oranje
Quill buzzer - Juni en juli



 Haak 12 en 14
Zwarte binddraad - claret flos - koperen ribbing - pauwenfibres - witte flos
Claret nympf - juli, augustus en september




 Haak 12 en 14
Gele binddraad - reigerfibres gekleurd met pikirinezuur - zilveren ribbing - goose biots oranje
Picric buzzer - Juli

Haak 10, 12 en 14
Oranje binddraad of flos - platte zilveren ribbing - pauwenfibres - witte floss
Orange and silver - juli, augustus, september en oktober



Haak 8, 10 en 12
Zwarte binddraad, gouden ribbing, rode holographic thorax, grijze goose biots
Holy 1 - maart tot mei, september tot eind november



Haak 8, 10 en 12
Rode holographic - zwarte binddraad - zilvere rib, rode holographic voor thorax - grijze goose biots
Holy 2 - maart tot mei, september tot eind november

Combinatietips per periode:
Begin seizoen:
Holy 2 als puntvlieg, green & black midden - black top
mei - juni:
Holy 1 op de punt, grey in het midden en green & black
OF
red & black of black op de punt
juli - augustus:
Quill buzzer op punt, orange & silver midden en claret buzzer top
midden september tot einde november:
Holy 2 punt - green & black midden - black top
December:
Maximum twee buzzer, donkere kleuren in kleinere maten


Also you can combi it with diawl bachs, crunchers, montanas
Bron: FF&FT Mei 2008