Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Dry dropper techniek

Vliegvissen met een Dry Dropper Rig

Een dry dropper rig kan vaak de eerste keuze wanner er voor veel kleine stroompjes zijn en voor  middelgrote rivieren. Wat is een droge dropper-rig? Het is een tandem rig van twee vliegen waarvan de droge op het water drijft en een nimf eronder hangt, vastgebonden aan de bocht van de droge of aan een dropper-tag. Hetzelfde rig wordt gebruikt voor het vissen met hoppers, waarbij de droge vlieg in dit geval een hopperpatroon is.

Wanneer een droge dropper-rig in te zetten?

In veel situaties kan een dry dropper rig de eerste keuze zijn, vooral op kleine stroompjes en middelgrote rivieren. Het is ook een eerste keuze bij het vissen op zicht in helder, ondiep water.  Vliegvissen met een dry dropper rig is een zeer veelzijdige methode.

De belangrijkste bepalende factor voor een andere methode te kiezen, is de diepte van het water dat de vissen verblijft. Er is een limiet aan hoe lang je de dropper kunt gebruiken en toch effectief kunt vissen en werpen. De grens ligt vaak op 1 meter. Het gaat niet zozeer om de diepte van het water, maar om waar de vissen zich in de waterkolom bevinden.

Het is mogelijk om met een dry-dropper-opstelling in een diepe poel te vissen als de vissen zich hoog in het water houden, actief aan het voeden zijn en zelfs bereid zijn om op te stijgen. Maar als de vissen zich stevig vasthouden aan de bodem van een diepe poel en niet willen bewegen, is euro nymphing een andere methode en wellicht een betere keuze. Als de vissen dichtbij het oppervlak actief zijn, kan een droge dropper-rig een goede optie zijn. 

Hoe je een dry dropper rig opzet

Er zijn twee basisopstellingen die kunnen worden gebruikt om een droge dropper-rig te bouwen. De eerste is om de nimf aan de bocht van de haak van de dry te binden en de tweede is om de dry aan een druppellabel boven de nimf te binden.


Vliegenlijn
Een weightforward drijvende lijn kan de voorkeur hebben met het vissen van dry dropper techniek. Je kan er zelf voor kiezen om een zwaarder lijn als de vliegvishengel te nemen waardoor de vliegenhengel zich makkelijker laad op korte afstanden en ook om rolwerpen gemakkelijker te maken. Zorg ervoor dat uw lijn goed drijft, zodat u deze gemakkelijk kunt menden en een sleepvrije drift kunt bereiken.


Taps toelopende leiders
Ik gebruik een taps toelopende leader van de vlieglijn en bevestig deze normaal gesproken met een lus-tot-lus-verbinding. Er zijn eindeloze discussies over de beste verbinding, maar ik geef de voorkeur aan de lus-tot-lus-verbinding vanwege het gemak dat deze biedt bij het wisselen van opstellingen.
Voor de dry dropper vliegvisserij kan je een  9' voet 3x - 5x taps toelopende leader gebruiken. Het werkt goed om de vliegen tot een totale lengte van 12 tot 15 voet om te menden. 

Lengte en diameter van de tippet
De lengte van de tippet vanaf de taps toelopende leader tot de eerste vlieg varieert op basis van een aantal factoren. Je werpvermogen, de diameter van de tippet, de grootte en weerstand van de dry fly, het gewicht van de nimf en de wind hebben allemaal invloed op de lengte van de overall leader die je kunt omdraaien. Het belangrijkste is dat je de vliegen gemakkelijk, voorzichtig en nauwkeurig kunt presenteren en menden.

Als je moeite hebt om de vliegen om te menden, kort dan de leader in blijf dan de extra tippet die je aan de taps toelopende leader hebt toegevoegd, inkorten totdat je dit kunt doen. Je kan beginnen  met een tippet van 1 meter ten opzichte van de droge vlieg op een middelgrote rivier, terwijl op kleine stroompjes over het algemeen niets toevoeg. In plaats daarvan kan je  4x - 5x taps toelopende leader gebruiken.

De lengte van de tippet tussen de droge vlieg en de nimf dient ongeveer 1,5 maal de waterdiepte zijn waarin u vist. De waterdiepte is de diepte die de vis die u wilt bereiken zich bevindt, niet noodzakelijkerwijs de bodem van de rivier of het meer. Als u uw dropper langer dan 1 meter moet maken, wilt u misschien de methode die u gebruikt heroverwegen om naar de diepte te gaan waar u zich moet bevinden.

Knopen
Als je een vraag stelt over welke knopen je moet gebruiken om de tippet aan de leider te verbinden en de tippet om te vliegen enz., zul je waarschijnlijk een levendig debat op gang brengen. Een mogelijk is:

Om een lus in de leader te maken (als die er niet is) kan je de  achtvormige loop knoop, maar de perfectielus is ook populair. De tippet kan aan de leader geknoopt worden met een chirurgenknoop met 3 slagen en je deze knoop gebruikt om ook een dropper-tag te maken als ik van plan ben mijn dry te bevestigen.

De vliegen kunnen met een dubbele davy-knoop worden, vooral omdat deze goed werkt op korte dropper-tags als je aan het euro-nimfen ben. Er zijn nog veel meer populaire knopen en als je al vertrouwd bent met een knoop, is het waarschijnlijk niet nodig om te veranderen.

In de bocht VS Op een dropper
Ook hier zijn verschillende mogelijkheden en één daarvan is het vastbinden van mijn nimf in de bocht.  Het grootste probleem is dat deze niet geschikt is voor weerhaakloze droge vliegen. Je kan de weerhaak pletten waardoor de tippet kan niet voorbij glijden waar de weerhaak zat. Als ik met weerhaakloze vliegen vis, lijk ik soms mijn dropper midden in de worp te verliezen. Een andere mogelijkheid is om een klein bultje aan de bovenkant te maken waarboven de knoop komt te liggen. Hiermee kan de zwaarte van vlieg weer toelaten neemn. 

Vliegen kiezen voor een droge dropper-rig
De vliegkeuze is vrijwel onbeperkt en kan lastig zijn als je nieuw bent. Het eerste waar je aan denk als je bij het water kom, nadat je besloten hebt om een een dry dropper rig te gebruiken, is hoe snel het water stroomt en hoe ruw het oppervlak is. Snel, onstuimig zakwater vereist een droge laag die heel goed drijft en zichtbaar is. Hij zou in staat moeten zijn een redelijk zware nimf omhoog te houden die snel naar beneden kan komen. Voor een kristalheldere zweefvlucht met een ondiepe bruine kleur zijn een delicate kleine vlieg en een ongewogen nimf nodig die zeer zorgvuldig worden gepresenteerd. Hieronder staan enkele vliegen die  gebruik kunnen worden: 

Royal Wulff
Mijn eerste keuze bij het zoeken naar nieuw water, de Royal Wulff, is een onverslaanbare visvangvlieg. Hij is perfect voor het vissen met droge droppers, omdat hij heel goed drijft. Ga voor maat 10 voor sneller pocketwater.

Combineer een Royal Wulff met een andere klassieker, de haas en koper. De maat 10 kan een tungsten kraal maat 12 laten drijven en drijft goed in ruwer water. Regenbogen en bruin zijn allebei dol op deze vliegen. 



Adam's Parachute (Red Post)

Een variatie op de originele Adam's parachute, de rode pluim verbetert de zichtbaarheid. Parachute vliegt zo goed en je kunt gemakkelijk kleine tungstennimfen onder deze vlieg hangen.

Ik gebruik het voor heel langzaam water dat een delicate presentatie nodig heeft, en ze werken ook op kieskeurige bruintinten. Idealiter gecombineerd met een flashback-fazantenstaartnimf maat 14 op een dropper, passend bij de diepte van het water.



Flashback Pheasant Tail

Een vlieg van aller tijden en voor velen de eerste keuze voor de dropper vlieg. Gebruik maat 16 in skinny water onder een parachute Adams voor schuwe vissen of kieskeurige bruine vissen.

Maat 14 is mijn favoriete zoekpatroon voor een reeks water. Ik ga naar maat 12 met een hoog drijvende droge vlieg zoals een royal wulff of cicade als ik diep moet gaan of als ik in snel en ruw pocketwater vis.



Hare & Copper

De haas en koper kunnen vaak ingezet worden als de pheasanttails het laten afweten. 

Dit  patroon kan goed worden ingezet onder een foam cicade patroon (hopper) in maat 12. Deze werken goed in grotere maten, dus dan kleiner dan maat 14.







Tips voor het vliegvissen met een dry dropper rig
Oefening baart kunst zeggen ze en dat is bij elke vliegvismethode het geval. Je kunt het proces versnellen door van anderen te leren. Als je nieuw bent bij het vliegvissen of nog nooit met een droge dropper-rig hebt gevist, ga dan met iemand mee die verstand van zaken heeft en leer van hem. Kijken en leren van een ervaren vliegvisser is van onschatbare waarde. Een goede gids kan elke uitgegeven dollar waard zijn als je net begint, en hetzelfde geldt als je lid wordt van een actieve club. Ik heb veel geleerd door lid te worden van een club toen ik begon en ik maak er nu weer deel van uit. Je ontmoet gelijkgestemde mensen en dat leidt onvermijdelijk tot nieuwe kansen en het leren van anderen.

Overweeg brass beads ipv tungsten beads als je twijfelt of de dry fly wel blijft drijven. Dit kan echter de diepte wel beinvloeden.

Voor ondiep water gebruik onverzwaarde nymphs of zeer licht verzwaarde nymphs (kopperdraad).

Gebruikt voor voor helder en ondiep water langere leaders als normaal.