Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Werptechniek of Fly Casting


Werpen bij vliegvissen is net als fietsen als je het eenmaal doorhebt weet je niet meer beter. Toch is dit onderdeel lastig of moeilijk aan te leren. Je hebt jezelf niet in beeld waardoor je vaak op je eigen gevoel de techniek aanleert. Eén advies wil ik je al wel geven. Met een beginnerscursus krijg je de techniek sneller onder de knie. Zoek de dichtstbijzijnde vliegvissers club op (link) en informeer naar de mogelijkheden.

Het werpen of fly casting
Om het werpen goed onder de knie te krijgen dien je eigenlijk het woord werpen meteen te vergeten. Je gooit geen werplood weg naar 30 of 50 meter. Dus heftig uithalen is er niet bij. 
Om de maximale afstand met je vliegenhengel te behalen dien je je vliegenhengel en lijn optimaal te laden! De massa van de lijn in combinatie met het momentum van de werprichting laad de vliegenhengel. Houd dit in je gedachten!

Overhead casting
De overhead cast is de meeste gebruikte techniek. Bij alle verenigingen cursussen wordt deze techniek 
als eerste aangeleerd. Deze techniek bestaat uit een achterwaartse- en voorwaartse techniek
Om deze techniek onder de knie te krijgen is het beste om deze gewoon op het droge te oefenen. Zoek een groot grasveld of ruimte waar je tenminste ruimte hebt. Bind op het einde van je leader een klein fel gekleurd pluisje. Hierdoor kan je goed zien hoe de lijn zich ontvouwt.

1. Neem drie hengel lengtes lijn en zorg ervoor dat deze lijn recht voor je komt liggen in een gestrekte lijn.

2.  Breng de hengeltop naar achtereen in een vloeiende beweging en stop de hengeltop als deze ongeveer op 11 uur staat.
   
3.  Kijk over je rug hoe de lijn zich ontvouwt.

4. Net voordat de lijn helemaal recht komt, breng je de vliegenhengel weer naar voren en stop deze op één uur. Kijk naar voren hoe de lijn zich ontvouwt. Je kan deze beweging vanaf punt 2 weer opnieuw maken of als de worp goed is laat je de hengeltop zaken zodat de lijn verder schiet.

Klaar om de vlieg binnen te strippen

Bij het binnenhalen zorg ervoor dat je genoeg lijn nog in het water hebt en dat deze weer recht ligt zodat je vanaf punt 1 weer kan beginnen.