Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Hoe een vliegenhengel samen te stellen

De setup van een vliegenhengel kan er als volgt uitzien:
- Vliegenhengel: Aftma naar keuze
- Reel: Behorende bij de vliegenlijn\aftma keuze
- Backing: De reel wordt eerst opgevuld met backing. Dit is ter bescherming van de vliegenlijn
- De vliegenlijn. Behorend bij de Aftma keuze
- Leader:  Getaperde leader of een leader bestaande uit twee gedeelten. Aan de vliegenlijn een dikkere nylondraad waarna een klein ringetje volgt en hierna een dunnere nylon draad.

Samengevat: Bij een 4 AFTMA vliegenhengel behoort een bijhorende reel (3 a 4 reel) met een corresponderende lijn (4 AFTMA).


How to tie basic fly-fishing knots – Boys' Life magazine



Hoe verbinden we nu alles met elkaar?

Backing aan de reel:

De backing  kan aan de reel als volgt worden vastgemaakt


Vliegenlijn aan de backing:
Aan de vliegenlijn zit vaak een lusje. Hiermee kan makkelijk een lus in lus verbinding worden gemaakt. Een lus kan op de volgende wijze gemaakt worden:

How to Tie a Perfection Loop | Knopen, Keltische knopen, Paracord

Zit er geen lus aan de vliegenlijn dan kan er voor gekozen worden om d.m.v. een nailknot de backing aan de vliegenlijn te bevestigen.


How to Tie a Nail Knot for Fly Line


Leader aan de vliegenlijn

Aan de vliegenlijn zit veelal ook een lusje waaraan je de leader kan bevestigen. Hier kunnen we dus ook de lus in lus verbinding toepassen. Zit er geen lusje dan kunnen we hier ook de nail knot knoop toepassen. Een andere manier is als er geen lusje zit om een leaderloop te kopen. Deze zijn bij een vliegviswinkel (veelal webshops) leaderloops te verkrijgen.

Greys Braided Loop Pack 4-8



Leader \ Nylon lijnen:
Een getaperde leader loopt mooi van dik naar dun. Dit is ideaal met het werpen. De vlieg wordt bijna op een perfecte manier gepresenteerd. Het grote nadeel is dat als je vaak de vlieg verwisseld de getaperde leader steeds een stukje korter word maar ook dikker! Dit laatste is vaak niet gewenst. Daarom gebruiken veel vliegvisser twee verschillende nylon lijnen dikkere lijn bevestigd aan de vliegenlijn en hieraan een dunnere nylon lijn geknoopt. Hier zit vaak een dun ringetje tussen ( Micro Tippet Ring).

Twee verschillende nylon lijnen kan je met behulp van een ringetje aan elkaar vast maken of een lus in lus verbinding.
Making loops | Global FlyFisher | This article covers loops used ...

Een andere mogelijkheid is met behulp van de volgende knoop.


9 Best Fly Fishing Knots You Should Know


Uiteindelijk kan je dus je vlieg aan de nylon draad bevestigen. De knoop die ik hier zelf voor gebruik is de the Improved Clinch Knot.


How to Tie Fishing Knots: 10 Easy Knots to Get You Started ...


Tight Lines