Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn, is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende locaties waar we de wintervoorn aan kunnen treffen.

Alvorens op de locaties in te gaan is het van belang om een vispas aan te schaffen. Deze kan online besteld worden via de volgende link. Hiermee kan je nog niet overal vissen. Om te zien of en waar je mag vissen is de visplanner een uitstekend hulpmiddel (link). Door een account aan te maken en hier je vispas nummer in te voeren krijgen je exact te zien of en waar je kan vissen. Voor bepaalde wateren of gedeelten hiervan kunnen aparte vergunningen en\of voorwaarden van toepassing zijn. Dit krijg je te zien via deze site of app. Altijd handig en het scheelt je de nodige teleurstellingen of boetes!

De kaarten bij de verschillende locaties kunnen dus afwijken of niet meer actueel zijn. Elk jaar kan de situatie anders zijn. Wederom check de visplanner! 

Visstekken:

De haven van Sprang-Capelle

De haven van Sprang-Capelle staat in verbinding met rivier de Maas via het watertje het Oude Maasje. Voor dit water is een vergunning nodig van de lokale vereniging (2020: zie visplanner). Voorn en grote baars zal je het meeste aantreffen.


Actuele informatie - link -

Groningen (stad)

In de stad tref je verschillende grachten en kanaaltjes aan die in verbinding staan met het Noord Willems kanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal. Je kan en mag verwachten dat de vis de beschutting opzoekt en in de winter de stad in trekt. Gezien het uitgebreide stelsel aan grachten en kanaaltjes is het wel zoeken naar de plekken waar de vis zich exact ophoudt. Je auto parkeren in hartje Groningen kan al een uitdaging op zich zijn!

Actuele informatie - link -


Leeuwarden

Net zoals in Groningen heeft Leeuwarden een netwerk van kanaaltjes en grachten. Sla de Harlinger Vaart bij de Snekertrekweg niet over! Ook hier parkeren kan een uitdaging zijn!


Actuele informatie - link -


Zuidlaren

In het Noorden één van de bekendste en daarmee ook de drukste plekken voor de wintervoorn. Een doodlopend kanaaltje waar veel vissen zwemmen in de winter. De witvis uit het Zuidlaardermeer trekt met name dit kanaaltje in de winter in. Gezien de drukte zijn er bijzondere bepalingen van toepassing. Zie hiervoor wederom de visplanner via de volgende link !

Actuele informatie - link -

Beerta

Ook dit water is één van de bekendere plekken in het Noorden. Een klein kanaal met een haventje erbij! Het water hier staat bekend om zijn soms enorm grote voorns, maar ook worden er steeds meer blieken en brasems gevangen. Ook voor dit water zijn bijzondere bepalingen van toepassing link!

Actuele informatie - link -
Oude jachthaven van Drimmelen

Ook dit water is bekend en populaire plek in het zuiden! Dit heeft er ook voor gezorgd dat er niet overal gevist kan worden of met speciale vergunningen of gedeelten. De visplanner geeft ook hier nadere toelichting en uitleg! 

Actuele informatie - link -

Elburg

Eén van de bekendste plekken om te vliegvissen maar ook één van de drukste.  Het water staat rechtstreeks in verbinding met het Dronter- en Veluwemeer. De witvis met name de blankvoorn, winde maar ook roofblei en brasem trekken in de winter deze haven binnen.

Actuele informatie - link -


Sneek

Ook in Sneek komen we veel verschillende kanaaltjes tegen. Goede winterstekken dus die in verbinding staan met de grotere wateren in Friesland als het Sneekermeer en de Fluessen. Plekken waar je goed op de voorn kunt vissen.

Actuele informatie - link -

Spakenburg

Alleen al het stadje is al een bezienswaardigheid op zich. Oude boten, kleine authentieke winkels en een plek waar de wintervoorn zich graag ophoudt. 

Actuele informatie - link

Zeewolde

Ook in Zeewolde treffen we kleine kanaaltjes aan die in verbinding staan met het grote water. Een bekende plek is de Coophaven. Hier komen de verschillende kanaaltjes bij elkaar. Voorn en windes en verschillende maten en gewichten kan je er aantreffen. Hier is wel een dag vergunning nodig van de plaatselijke visvereniging.


Actuele informatie - link
Harderwijk

Een bekende plek door het Dolfinarium maar dolfijnen tref je er niet aan in de haven. Het is wel de perfecte plek voor de wintervoorn  maar ook windes houden zich hier op in de wintermaanden. In het laatste stukje van de Binnenhaven heb je een vergunning nodig van de plaatselijke visvereniging.

Actuele informatie - Link -


Kampen

   --------------   LET OP VLIEGVIS VERBOD BURGWAL -------------------------
Kampen, waar de IJssel langs stroomt is een mogelijke plek waar de witvis zich in de winter kan ophouden. 

Actuele informatie - Link -

Te ontdekken
 
Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken zijn haventjes populair. Vooral op die plekken die gelegen zijn aan groot water of waar verschillende wateren bij elkaar komen. Zeker op stukken die dan dood lopen. Google maps is hierbij een uitermate geschikte tool om op voorhand de mogelijke visstekken te zoeken. Of er vis zit is uiteraard de vraag. Zelf uitproberen is uiteraard het handigst maar je kan het vaak al zien door in het weekend de visplekken te bezoeken om te kijken of er witvissers zitten. Dan weet je genoeg.
Een andere methode is de website te bezoeken van de lokale hengelsport verenigingen en te kijken waar hun de wedstrijden organiseren. Dit zijn ook vaak de hotspots!


Tight Lines



Leeches oftewel bloedzuigers voor de forel

Bloedzuigers zijn een voedselbron in het dieet van forellen, ze komen vrijwel overal voor en de forel  hoeft er niet veel van te eten om een goede maaltijd te krijgen. 
Je ziet vaak bij vliegvissers grote leeches, soms meer dan 15 cm lang, maar het is vaak de kleinere soort die wordt beschouwd als "micro" -bloedzuigers waar vissen zich consequenter op zullen voeden. Bepaalde tijden en seizoenen meer dan andere, maar bloedzuigers kunnen op elk moment tijdens het open water seizoen effectief zijn.


Drie manieren om met de leech te vissen:

Onder de bung: Leeches hangen soms vast of bewegen zich heel langzaam door het water. Vooral vroeg of laat in het seizoen kunnen de bloedzuigers onder een bung dodelijk zijn. Als er geen briesje is, werkt het prima om je micro bloedzuiger statisch te laten hangen. Als je een beetje wind hebt, kun je een hoek van 45 tot 90 graden vanaf de kant of bellyboot (zelfs in de wind als het licht is) en je vlieg op natuurlijke wijze laten afdrijven zonder te veel speling in de lijn te laten.

Drijflijn - Dit is een opwindende manier om met de leeches te vissen, vooral bij zichtvissen in ondiep water. Pas de lengte van uw leider aan op basis van de diepte van het water, samen met de snelheid van het strippen. Als je merkt dat vissen je vlieg een heel eind volgen maar zich niet toehappen, experimenteer dan met langzamere of snellere strips. Het toevoegen van een aanzienlijke pauze en het laten zinken van de vlieg kan het verschil maken. Deze manier van vissen kan op elk willekeurig moment tijdens effectief blijken te zijn.

Intermediate lijn - Gebruik intermediate lijnen tussen de 0,5  per seconde en 2  per seconde zinken. Deze wijze is erg handig bij het vissen op forel zich ophoudt in een diepere waterlaag. De uitdaging is om de juiste diepte te vinden. Hiervoor is het tellen na het werpen van belang om zo in de juiste waterlaag te komen waar de forel aan het azen is. Dezelfde striptechniek kan worden toegepast als met een drijvende lijn, maar laat de vlieg een kortere tijdsperiode zinken om in de juiste waterlaag te blijven.

Hoe te binden:




Leech patronen