Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

De spronglaag!!!

Juni is de maand waarin het water in diepe zandwinplassen eindelijk opwarmt . Dit geldt echter alleen voor de bovenste waterlagen. De diepe delen van de plas kunnen in de zomermaanden namelijk vrijwel zuurstofloos worden. En zuurstofloos is natuurlijk ook visloos! De spronglaag markeert de scheiding tussen waterlagen met en zonder vis en vormt de ondergrens voor je zomervisserij.

Invloed van de temperatuur

De voorjaarszon warmt de bovenste meters van diepe wateren veel sneller op dan de onderste waterlagen. Daardoor ontstaat een groot verschil in temperatuur. Koud water is zwaarder dan warm water, zodat zich een warme bovenlaag kan vormen die op de koude onderlaag ‘drijft’. Als deze temperatuurgelaagdheid (ook wel temperatuurstratificatie genoemd) eenmaal is ontstaan, dan is die zeer stabiel. Zelfs harde wind is niet in staat om de gelaagdheid te doorbreken. Op ondiepe wateren ontstaat dit fenomeen niet. Het verschil in temperatuur tussen de boven- en onderlaag dat overdag ontstaat, wordt in de loop van de nacht door afkoeling en circulatie teniet gedaan.

Het wel of niet optreden van stratificatie houdt ook verband met de relatie tussen de diepte en de afmeting van het viswater. In een klein water zal dit veel eerder optreden dan in een groot water van gelijke diepte: de windwerking zorgt op groot water voor meer circulatie. De mate van beschutting is dus ook van invloed. Hoe meer beschut het water ligt (tussen bomen of heuvels), hoe groter de kans op temperatuurstratificatie. Hier kan de wind immers geen circulatie in de waterlagen teweegbrengen.

Zuurstofafname

Zodra het fenomeen van de temperatuurgelaagdheid zich voordoet – meestal in de loop van mei of juni, afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar – neemt het zuurstofgehalte in de onderste waterlaag af. Daar vinden andere (bio)chemische processen plaats dan in de warmere bovenlaag. In de bovenste waterlaag produceren de aanwezige algen zuurstof onder invloed van het zonlicht. In de onderste waterlaag dringt minder of geen licht door en wordt alleen zuurstof verbruikt.

Het zuurstoftekort wordt versterkt door een regelmatige ‘regen’ van afgestorven algen die neerdaalt vanuit de bovenste waterlaag. Bij de afbraak van deze algen wordt zuurstof verbruikt, waardoor de omstandigheden in de onderste waterlaag verder verslechteren. Uiteindelijk kan er bij dit proces in de modder ammoniak en waterstofsulfide (H2S; de geur van rotte eieren) worden gevormd. Deze stoffen zijn giftig voor vissen en andere organismen. Vissens houden zich vanwege het gevaar van ademnood en vergiftiging dus niet graag in de onderste waterlaag op.

Spronglaag

Tussen de warme bovenlaag en de koude onderlaag van het water ligt een dunne overgangslaag. Deze laag is maximaal een meter dik en wordt de ‘spronglaag’ genoemd. Duikers nemen de spronglaag vaak waar als een mistige of melkachtige laag in de waterkolom. Daaronder is het water erg helder en een stuk koeler. Zeker aan het einde van de zomer kan het water onder de spronglaag een slechte kwaliteit hebben en vreselijk naar rotte eieren stinken. Vissen komen hooguit kortstondig in deze waterlaag, anders leggen ze het loodje. Vis je in een dergelijk water onder de spronglaag, dan kun je heel lang op een aanbeet wachten. Het is dus belangrijk om te weten op welke diepte zich in jouw water een spronglaag vormt. Zodra je die diepte weet, vis je in de warme maanden van het jaar vervolgens alleen in de waterlaag boven de spronglaag. Hierdoor zullen je vangstkansen fors toenemen.

Welke diepte?

Over het algemeen kun je stellen: hoe groter het water, hoe dieper de spronglaag. In kleine zandwinplassen van één of twee hectare kun je al op een diepte van vier tot zes meter een spronglaag aantreffen. Tijdens een onderzoek van Sportvisserij Nederland is op een kleine, vijf meter diepe zandwinplas zelfs een gevonden op 3,5 meter diepte.

In middelgrote zandwinplassen met een oppervlakte tot circa 20 hectare, zul je de spronglaag over het algemeen aantreffen op acht tot tien meter diepte. In grote zandwinplassen met een oppervlakte van meer dan 20 hectare, ligt hij meestal dieper dan tien meter – zeker als het water glashelder is en het zonlicht tot op grote diepte kan doordringen. Hier kun je dus ook op grote diepte in de zomer nog prima vis vangen.

Om een indicatie te krijgen op welke diepte de spronglaag zich bevindt, kan een goede fishfinder uitkomst bieden. Die geeft het verschil in dichtheid van het water prima weer, waardoor de spronglaag zichtbaar is als een donkere band. Heb je geen boot met fishfinder en zijn er in ‘jouw’ zandwinplas duikers actief, dan kun je vragen op welke diepte zij de spronglaag waarnemen.

Ondiep is hot

In de zomermaanden zie je op de fishfinder soms veel grote vissen net boven de spronglaag. Vaak ligt de vis hierbij op half water boven de diepste delen van de plas. Vis je aan de randen van deze gedeelten op een waterdiepte net boven de spronglaag, dan zit je dus in de buurt van de vis. Op zulke plekken kun je ook experimenteren met een zogenaamde zig-rig. Hierbij biedt je het haakaas zwevend aan in de waterlaag waar de vis zich bevinden. Neem altijd het zekere voor het onzekere en vis ruim boven de spronglaag. Het zou zonde zijn als je aas net in of onder deze laag zweeft, terwijl de vis een meter hoger hun rondjes zwemmen.

De meest onderschatte stekken in diepe zandwinplassen bevinden zich echter in de oeverzone. In de ondiepe delen is veel voedsel zoals insectenlarven, slakjes en kreeftjes te vinden. Vooral ’s nachts, wanneer het langs de oevers lekker rustig is, trekt veel vis de ondieptes op om te azen. Gooi dus gerust een hengel uit langs een rietkraag, ook al staat er minder dan een meter water. Vergeet ook de ondiepe zwemgedeelten van een plas niet. In een overdag door badgasten omgewoelde bodem zoeken vissens graag naar voedsel. Is het water voor een vis diep genoeg om in te zwemmen, dan kun je ze er ook vangen!

Hoe natte vliegen en nymphs in te zetten!

Als de forellen subsurface jagen dan is een andere setup wellicht handig om in te zetten. Het vissen met natte vliegen en\of nymphs!  

Maar hoe vist men deze?
- Hoe om te gaan met drag?
- Hoe te werpen?
- Welke vliegen dien ik te gebruiken
- Beet detectie
- Vis ik wel diep genoeg?

Genoeg vragen waarop een antwoord handig is. In de onderstaande video van Orvis wordt uitleg gegeven!

Tight Lines





Euro Nimphing

French- en Tsjech nymph, oftewel European Style Nymphing vissen. Hiermee worden twee of meerdere verzwaarde nymphen direct aan de leader bevestigd. Je vist eigenlijk niet met een vliegenlijn maar met een lange leader.  De extreem lichte top van de hengel registreert elke hobbel of oneffenheid maar ook elke aanbeet. De hengels zijn ideaal voor het maken van precize worpen om de rivier precies en systematisch af te vissen en waarmee je dan een ultieme controle hebt.

Nymphing is een andere manier van vissen die je veelal terug ziet op de riviertjes in het buitenland en kan zeer goed werken. De onderstaande video serie geeft inzicht in de techniek van euro nymphing.





Euro Nymphing


Fly fishing Podcasts

Iedere vliegvisser gebruikt ongetwijfeld Youtube om patronen te vinden en\of hoe de vliegjes te binden.

Minder bekend in Nederland zijn de verschillende podcasts. Radiofragmenten die online te beluisteren zijn.  Hier gaat een nieuwe wereld voor je open.

Een selectie van de vliegvis podcasts!








One of my favorites. Euronimphing! 






The Orvis Fly Fishing Guide Podcast

The Orvis Fly Fishing Guide Podcast Roanoke, Virginia, US
The Orvis Fly Fishing Guide Podcast provides weekly tips from acclaimed fly fishing author and lifelong fly fishing enthusiast, Tom Rosenbauer. Get the most from your time on the water!

The Peaks Fly Fishing Podcast

The Peaks Fly Fishing Podcast Manchester, England, UK
Often recorded in the river, the Peaks Fly Fishing podcast is mainly geared around fishing trips in and around the Derbyshire Peak District & South Yorkshire. Sit back and listen to the river trickling past and discover the waters where Isaak Walton fished and the fish that live in them. Take in the magic of those hidden urban streams and the gems that can be caught. Recorded by fly fishing author, film maker and pro-coach David Johnson on his local rivers and sometimes further afield too. I fall in so you don't have to.

Burritos, Breaks, and Flies - A Fly Fishing Podcast

Burritos, Breaks, and Flies - A Fly Fishing Podcast 

Reno, Nevada, US
We mash up our two favorite topics:Fly Fishing and Food! Fly Fishing feeds our soul just as much as a fine burrito fuels our hunger. Our podcast connects with folks who make the sport great and we learn a little something about fly fishing (and epic burritos) along the way.

Wet Fly Swing Fly Fishing Podcast

Wet Fly Swing Fly Fishing PodcastWelcome to Wet Fly Swing Fly Fishing Podcast by Dave. He digs out all of the best fly fishing tips and tricks to help you understand how to choose the right gear, find fish, present the fly, discover new patterns and more.

Flyfishing97podcast

Flyfishing97podcastFlyfishing97podcast features interviews with guides, resorts, tips on stillwater and rivers and many more.

On The Fly

On The Fly Sydney, New South Wales, Australia
On The Fly is the fly fishing podcast for people on the fly. Ben and Steve from Meander Fly Co share fly fishing stories, anecdotes, tips and techniques, and chat to other passionate fishos along the way. On The Fly keeps you connected to your passion while you're not out on the water.

Fly Fishing Insider Podcast

Fly Fishing Insider Podcast West Kelowna, British Columbia, Canada
Welcome to the Fly Fishing Insider Podcast, where each week, we speak with brands, icons, innovators, and trailblazers within the fly fishing industry. Exploring both the success and failures they have encountered along the way to become who they are today. Our goal is to deliver Inspiring, educating, and entertaining stories of our guests to the listeners in a fun and unique environment.

The CURRENT by Trouts Fly Fishing

The CURRENT by Trouts Fly FishingDenver, Colorado, US
The CURRENT is a low-key, light-hearted fly fishing podcast hosted by Will Rice and produced by Trouts Fly Fishing located in Denver and Frisco, Colorado. With some recently found free time, Will thumbs through his Rolodex of accomplished anglers and friends in the fly fishing industry to talk about what's going on in their neck of the wood


Zinksnelheid en diepte van zinklijnen!

 Naast de juiste vlieg, is o.a. de diepte belangrijk om te weten waar de forellen zich ophouden! Een veel gebruikte manier is om te tellen. Deze telling geeft een goede indicatie hoe diep de vis zit.

In deze tijd zijn er vele soorten lijnen in de omloop. Vaak worden er intermediate of zinklijnen gebruikt om de vis te belagen als deze diep zit. Elke lijn heeft zijn eigen zink snelheid die wordt weergegeven met inch per sec. Dit is feitelijk de zinksnelheid van de lijn zonder leader en vliegen.

Uiteraard hebben de soorten en grootte van de vliegen invloed op de daadwerkelijke diepte dat er gevist wordt. Als we met een DI 7 vissen met een booby op de punt vissen en een leader van 10 feet dan duur het circa 17 seconden voordat we de booby onder water zien verdwijnen als tenminste de bodem meer als 3 meter diep is. 

Centraal is altijd op welke diepte vis ik nu en als ik van lijn wissel hoe lang dan...

Omrekenen van Inch naar cm of meter of visaversa kan lastig zijn en daarom heb ik altijd een tabelletje bij om die me snel wegwijs kan maken.

De eerste tabel geeft de diepte in seconden met een type lijn. De onderste geeft het aantal seconden aan als je een lijn op een bepaalde diepte wilt hebben.



 


The washingline - het vervolg -

Dit Artikel stond op gepubliceerd op flyfishing.co.uk! Een aanrader om te lezen.

A floater or 3 ft Tip from the bank

Very generally size 10 boobies with 4 or 5mm eyes are best as a point fly....or size 12 with 4mm eyes

The Washing Line Method is a generic term used to describe a floating point fly (usually a Booby, Fab or Popper Hopper) with nymphs on the droppers; it allows the angler to fish multiple flies in the killing zone.

It’s essential that you understand your tackle and flies and how slight changes in both can affect the depth you are fishing at, as it will allow you to increase your catch rate. Typically, this method is used when fishing a Floating, Midge Tip or Intermediate line when the fish are in the top 5ft of water. Although, it can be equally effective on faster sinking lines, usually down to a Di3

It’s fairly obvious that the larger the booby eyes (or amount of buoyancy in other patterns) then the higher the point fly will hold in the water.

However, the type and diameter of your leader material will play a huge part as to how the cast fishes and acts in the water…

The length of leader and spacings of flies will also drastically affect how deep your set up fishes, for example, a fluorocarbon leader with 7 – 10ft to the top dropper, then 2 further droppers spaced 3.5ft apart with a size 12 small eyed booby on the point (size 10 nymphs on the droppers ) will allow the angler to fish deeper than most anglers imagine – depths of 15 to 20ft are achievable with a slow retrieve in calm conditions. Although normally you would aim to fish the top 8ft of water

Washing line method
A buzzer feeder taken on the washing line method fished over weed-beds.

But for very shallow work, when the fish are concentrated in the top 3ft of water then you should opt for a copolymer leader, this is less dense and will not sink as fast as fluorocarbon, the leader should be shorter with 5ft to the top dropper then two further droppers spaced 3.5 ft apart (I would use size 12 or 14 nymphs on the droppers when fishing in the surface film)

However, you can just fish two droppers and a shorter leader if you are worried about tangles.

The size and type of fly will have a huge effect on how the leader fishes (epoxy buzzers will sink fast and pull the cast down, crunchers will hold up in the water, A size 10 fly (especially if tied on heavy wire hooks) will drag the cast down, including the point fly, allowing you to fish on the drop.

A simple range of flies in a range of sizes is all that is needed to cover a variety of depths depending upon conditions.
Washing line method
For the point fly, a booby is my preferred pattern to use, but a popper hopper is also a great way to keep the cast suspended when terrestrial insects are present.

If you find they are too heavy, try fishing smaller sizes to slow down sink rates.

Washing line method
Washing Line Method

Make a long cast, then make 2 pulls to strip the flies, this will straighten the leader and ensure that you are in direct contact with your cast, allowing you to feel the slightest of takes. It will also cause the floating point fly to skate across the surface hopefully drawing attention from nearby fish to your flies.

All that’s needed then is an ultra slow figure of 8, basically keeping in contact with your flies (if fishing on the drop) or retrieving them at a slow pace, all your flies will be held at the correct depth for longer, increasing your chances.

I find that the washing line method is most successful once the water has warmed up, and the fish are on the move; from May to October on overcast days or late summer evenings.

I consider it the most consistent method for catching still-water trout.

The slow retrieve allows you to essentially fish a lure (the booby) and nymphs on the same cast. It increases your options as it allows you to fish two different styles of flies at the same time. The flies compliment each other perfectly all you have to do is fine-tune the method and get the depth right.