Naarmate het najaar of de winter nadert wordt de drang om met de vliegvishengel de snoek te gaan belagen steeds groter. Kan dit dan alleen in de winter of herfst? Nee, maar op een één of andere manier zijn dit wel de populaire maanden om deze jongens of big mamma's te pakken zien te krijgen.
Wat hebben we hiervoor nodig?
Hengel
Om op snoek te gaan vliegenvissen heb je wel een stevige vliegenlat nodig. Veelal tussen de Afma 7 t/m 9. Dit is niet alleen van belang om vaak de grote streamers weg te kunnen zetten maar ook om de snoek en dan met name de grotere snoek te kunnen blokken als deze een obstakel nadert (takken, palen in havens etc.) Belangrijk is wel dat de hengel een snelle actie heeft.
Om op snoek te gaan vliegenvissen heb je wel een stevige vliegenlat nodig. Veelal tussen de Afma 7 t/m 9. Dit is niet alleen van belang om vaak de grote streamers weg te kunnen zetten maar ook om de snoek en dan met name de grotere snoek te kunnen blokken als deze een obstakel nadert (takken, palen in havens etc.) Belangrijk is wel dat de hengel een snelle actie heeft.
Lijn
Wat voor type lijn heb je nodig bij het vliegvissen op snoek is niet eenduidig te beantwoorden. Er zijn veel verschillende lijnen met ieder een eigen toepassing hebben.
Drijvende lijn (floating): Drijvende lijn, te gebruiken als de snoek zich in het oppervlakte water bevindt of als het water ondiep is! Daarnaast kunnen we nog de volgende lijnen onderscheiden: Intermediate (langzaam zinkend), Sinking (zinkend) en Fast Sinking (snel zinkend).
Deze lijnen worden ingezet bij dieper water en als de snoek zich ook dieper bevindt.
Bij groot open water zal je eerder voor de sinking en fast Sinking gaan. In een polderslootje kan een floating lijn uitstekend werken.
Een nieuwkommer op de markt zijn de Slomo lijnen. Deze zinken net onder de oppervlakte en hiermee zal geen bocht in de lijn worden geblazen door de wind. Met een strakke lijn kan je de vis beter haken. De Slomo is ideaal voor de polder en voor het vissen vlak onder de oppervlakte.
Leader
De lengte van de leader bij intermediate t/m fast sinking lijnen bedraagt bij mij 1,5 meter. Langer vind ik zelf niet praktisch aangezien ik de (grote) streamers moeilijker weg kan zetten. Dit lukt nog wel bij deze lengte. De dikte van de lijn bedraagt bij mij altijd minimaal 25/100.
Stalen onderlijn of...
Aan de leader dienen we nog wel een stalen onderlijn te bevestigen. Een snoek hoeft geen moeite de doen om een normale onderlijn of leader te laten breken. Een andere mogelijkheid zijn de onderlijnen van Fluorocarbon. Beide zijn kant en klaar te koop of gemakkelijk zelf te maken. Dit laatste is aan te bevelen als je veel op snoek vist.
Streamers
Hierover is veel te doen en dat zal ongetwijfeld zo blijven. De één gelooft in veel beweging van de streamer terwijl de ander zweert om eerder de contouren en de voortstuwing als uitgangspunt te nemen.
Hierbij wordt de vergelijking gemaakt met de jerkbait vissers. Jerkbaits hebben nauwelijks beweging in vergelijking tot een streamer en er wordt goed op gevangen. Daarnaast krijgen de streamers die veel beweging in het water veroorzaken vaak het verwijt dat ze eerder voor de vliegvisser gemaakt zijn als voor de snoek. Daarin tegen wordt er wel mee gevangen!
Ook bij snoeken kennen we dresseur. Werken vaak op nieuw plekken het eerste jaar de flash streamers nog prima, het jaar daarop vaak niet meer.
Dit betekent niet dat je hoeft te kiezen. Zorg ervoor dat je zowel beide in je vliegendoos hebt zitten.
Varieer dus als je op geen tot nauwelijks aanbeten krijgt op een water in het soort streamer.
Kieuwgreep of landingsnet
Het uitgangspunt dient het welbevinden van de vis te zijn om deze na de vangst zo goed mogelijk, onbeschadigd, terug te zetten. Een kieuwgreep is in deze de meeste geschikte manier om dit te bereiken.
Hoef je dan geen landingsnet mee te nemen. Jawel, je zou maar net op een kade staan of op een plek waar je de snoek moeilijk binnen kan halen. Dan biedt een landingsnet toch de voorkeur om deze te gebruiken.
Stripping basket
De snoek dient opgezocht te worden dus je kan behoorlijk wat meters maken op een dag. Daarnaast kan je te maken hebben met verschillende soorten ondergronden met al of geen obstakels voor je lijn. Om je lijn in goede conditie te houden is een stipping basket vaak aan te bevelen.
Handschoenen, pleisters, verbanddoos
Ook al ga je zo nauwkeurig en veilig om met de snoek, het blijft een onvoorspelbare vis. Vooral als je deze vast hebt kan het nog wel gebeuren dat je de snoek met zijn kop kan schudden. Hierdoor kan je niet een scherpe rand of tand raken wat vrijwel meteen een bloeding kan vooroorzaken.
Er zijn vliegvissers die hiervoor speciale handschoenen hebben aangeschaft om dit te voorkomen. Mocht je niet willen vissen met handschoenen neem dan voor de zekerheid pleisters en\of een verbanddoos mee om een eventuele bloeding te stelpen. Vooral bij koud weer (koude handen) blijf je handen vaak lang bloeden.
Verdere handige hulpmiddelen
Arterieklem, bekkenklem en een onthaakmat. Doelstelling voor mij is om de vis zo onbeschadigd mogelijk terug te kunnen zetten. Daarnaast is je eigen veiligheid ook van belang. Vandaar de arterieklem, bekkenklem. Wellicht heb je zie niet nodig maar je zou het maar eens wel nodig hebben.
Tips
- Zoek beschutte plekken op (onder bomen, bij obstakels, bij boten). Hier ligt vaak de snoek verscholen in afwachting van..
- Varieer in de manier van strippen (snel, achtjes of zelfs rolly poly). Stop ook af en toe om daarna de streamer weer binnen te gaan strippen.
- Vooral in de winter, zoek haventjes op waar de witvissen zich bevinden. Hier bevinden de grote big mamma's zich ook.
- De snoek bevindt zich niet op één waterdiepte. Dit varieert en kan in de loop van de dag ook variëren. De vis komt niet naar ons toe dus moeten we de vis opzoeken maar ook de juiste diep. Verschillende soorten lijnen kunnen dus een uitkomst zijn.
Tight Lines