Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Muggen en hun imitaties

Zodra het wat warmer wordt zijn ze er weer de muggen. Je kunt ze overal aantref-fen, bij stromend water en in de polder. Veelvuldig zijn ze in de Scandinavische landen zoals Noorwegen, Zweden en in Finland. In Zweden hebben ze een afdoend middel dat helpt; MyggA heet het, je kunt het bij elke drogist kopen. Autan, of middelen die je hier koop, kunnen daar niet aan tippen.
Als je je met MyggA in-smeert stik je als een bunzing, maar van muggen heb de eerste tijd geen last. In de Scandinavische landen zijn er maanden waar ze heel veel voorkomen. Juli, augustus en begin september zijn er om bekend en dan kan je daar beter niet zijn. Het is afhankelijk van het weer, want als er een briesje staat kan het mee vallen, maar ik heb avonden mee gemaakt dat het geen doen was om te vissen. Ze zaten op je handen, in je gezicht en nek. Je wenste dat je dan nog een arm en hand had om ze weg te jagen. Een oude vismaat van me rookt dan een sigaar als hij daar gaat vissen om ze met rook weg te jagen, en dat helpt. Zelf op een niet te kouden winterdag zie je soms muggen dansen. Er zijn verschillende

Typen muggen:
Het standaard type dat ’s avonds en in de nacht nachts lastig valt en de soort die je in juni tot in augustus ziet, maar niet steekt, de langpootmug. Deze zijn vrij groot van afmeting, hoewel ik het bindpatroon in dit artikel wat kleiner heb gebonden.

In een ouder boek, zie je weleens patronen van muggen staan in je dezelfde stijl bindt als standaardvliegen. Goede voorbeelden staan o.a. in het boek Vliegen die vangen’’ van Van Onck en Van Beurden. Maar in het binden van mug imitaties is er wel wat veranderd. Je ziet dat al aan de bindpatronen die in dit artikel zijn opge-nomen. Wie op google zoekt ziet dat er verschillende uitvoeringen zijn. Dat blijk wel als we ons verdiepen is de verschillende insecten zelf. Een paar geleden zaten we in een Italiaans restaurant dat aan de oever van de Murg stond die in het Schwarzwald stroom. Op onze tafel streek een klein mugje neer, een type dat ik niet kende. Het bleek dat die mugjes daar veelvuldig voorkomen. Wellicht interessant voor degen die daar heen gaan of vaker komen. De Murg is een schitterende rivier die te lijden heeft gehad van een niet aflatende vraatzucht van Aalscholvers waardoor helaas een mooie valgzalm populatie, die er voorkwam, enorm gedecimeerd is. De plaatselijke vis club probeert het mogelijk te doen om dat te hertstellen, maar dat gaat langzaam. Elk jaar worden er in de Murg bruine forellen uitgezet zodat er best een visje is te vangen ook al zijn ze niet zo groot. Tegen de avond zie je die forellen onder andere azen op de mugjes die gefotografeerd is.

Een vlieg die een muggenpop of het insect zelf imiteert kan heel goed zijn als je in het voorjaar gaat vissen. Op zwoele zomer avonden kan je er ook goed mee vangen als er geen of weinig wind staat.
Bindtechnische problemen.

Het probleem bij een imitatie van een mug is het drijfvermogen, daarover heb ik het al meer gehad. Muggen hebben een dunne body en in een patroon wordt doorgaans weinig materiaal gebonden. Om het haak gewicht ten dele op te heffen is lastig, vandaar dat ik een aantal patronen met een externe body heb gebonden. Het volume van het gebruikt foam is dan wat hoger dat gunstig is.Deze moeilijkheid is al ten dele omzeild met de body van de langpootmug. Deze externe body is gebonden van een dubbele foamstrip. Het lijkt misschien lastig om en externe body te binden maar door wat te oefenen en met wat precisie lukt dat. De manier hoe het in zijn werk gaat vind je op FFinfo. Externe body’s, hoe maak je ze?

Langpootmug

Materiaal
Haak                  : Partridge Extreme BNX15 nr. 14
Binddraad           : bruin 8/0
Onderbody         : beige foamstrip
Body                  : extern, beige Crepla, gemaakt op een naald
Vleugel               : PlecopteriX, uitgeknipt, Traun-River-Products
Hackle                : lichte Cree hackle (lichtbruin gevlekt)
Thoraxdekschild  : Beige stripje foam
Hackle                : Cree (crème met bruine vlekken)

Bindwijze
Maak een (externe) body op een naald (zie methode op FFinfo). Klem de haak in de vice. Breng op de haak wat secondelijm aan, zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind de body op de haak als de lijm nog nat is. Knip de vleugel-segmenten uit de folie en in bind die in. Zet nu een dun stripje foam op en een Cree hackle. Bind die enkele slagen voor de body in en zet het eind met de binddraad vast. Trim de bovenste fibers en leg het foam stripje over de ingebonden hackle en
zet eind achter het haakoog vast. Laat de strip circa 8 mm voor het haakoog uitste-ken, maak afbindknopen en lak die af. Knip de rest van de foamstrip vlak voor het haak oog af.

Grey Midge



Materiaal

Haak : Tiemco TMC 100 nr.12 - 14
Binddraad : grijs 8/0
Ribbing : zilverdraad
Body : grijze quill, van een struisvogel veerfiber
Vleugel : grijs, Aero Dry Wing toef, V-vormig ingebonden
Hackle : grijze CdC dubbing
Thoraxdekschild : grijs, dun stripje Crepla
Thorax : grijze CdC dbbing 


Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het zilverdraad in en de quill. Bind daarvan de body, tot drie mm voor het haakoog en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet een dun stripje grijs foam op. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Zet nu het vleugel materiaal op en maak een lus met patrijsfibers. Maak de thorax van de dubbingdraad bind daar de lus met de fibers omheen zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Leg het foamstripje over de thorax en zet de punt achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.




Mosquito


Materiaal
Haak : Tiemco TMC 212Y nr. 11 - 15
Binddraad : grijs 14/0
Ribbing : zwart, binddraad 8/0
Body : Extren, body gemaakt op een naald
Vleugel : grijs ADW toef, V-vormig ingebonden
Hackle : bruin of bruine Cree
Thoraxschild : grijs, veerstrip van reigerveer
Thorax : grijze CdC dubbing

Bindwijze
Maak een (externe) body op een naald (zie methode op FFinfo). Klem de haak in de vice. Breng op de haak wat secondelijm aan, zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind de body op de haak als de lijm nog nat is. Vouw een dunne toef Aero Dry Wing V- vormig in. Zet nu voor de body een veerstrip en een hackle. Bind die enkele slagen in en zet het eind met de binddraad vast. Trim de bovenste fibers en leg het foam stripje over de ingebonden hackle en zet eind achter het haakoog vast. Laat de strip circa 8 mm voor het haakoog uitste-ken, maak af-bindknopen en lak die af. Knip de rest van de foamstrip vlak voor het haak oog af.

Murg midge



Materiaal
Haak : langstelig nr. 14Binddraad : bruin 8/0
Ribbing : met behulp van bruine watervaste vltstift
Body : beige, Creple foamstrip
Vleugel : grijze hackle punten
Hackle : lichte Cree
Thoraxschild : beige, smalle strip

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Snijd een dunne foamstrip van een plaatje Crepla. Bind daarvan de body to circa 2,5 mm voor het haakoog. Wikkel een dikke ge-waste draad op de body en breng aan de bovenkant bruine vlekken aan met een viltstift. Bind twee grijze hackle punten op de body en een smal stripje foam.Bind de hackle enkele slagen in en zet het uiteinde van de hackle achter het haak-oog vast. Trim de bovenste hackle fibers en leg de foamstrip over de de ingebonden hackle. Maak afbindknopen en lak die af. Maal de bovenkant van de thorax lichtbruin en lak die af met blanke nagellak.