Artikel van Erik de Noorman
1) Door een “ te koop gevraagd” advertentie te zetten in de krant (ouderwets) of op het internet (nieuwerwets) boort u een rijke en soms zeer verassende occasionmarkt aan. Voor veel minder dan de nieuwprijs koopt u nu bijv . Een hengel van topkwaliteit die, nieuw in de winkel, niet in uw bereik lag. Kijk in dit verband zeker eens in de hengelsportrubriek van o.a. www.marktplaats.nl. Ook als je juist iets te koop aan wilt bieden.
2) Koop geen visboeken maar ga naar de bieb. Hebben ze een boek niet dan kunnen ze het bestellen bij een andere bieb. ELK boek, echt waar! Kost weinig meer en blijft VEEL goedkoper dan aanschaf. En hoewel het misschien niet altijd mag is een fotokopietje van een belangrijk issue zo gemaakt.
3) Maak fijne dubbing van stukjes wol en maal dat net zo fijn u wilt in een koffiemolen of keukenmachine. Voeg naar smaak restjes bont of synthetisch materiaal toe en in en avond maakt u dubbing voor een gans vliegvisleven. Door ze met andere kleuren of ander materiaal te mengen zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.
4) Dat synthetische materiaal kan je halen uit stukjes tapijt. Ik kreeg ooit eens zo’n stalenboek ( allemaal van die stukjes in verschillende kleuren). Met wat pulken haal je er hele strengen nylonachtig spul uit !
5) Bij handwerkzaken hebben ze ook van die boeken met kaartjes erin waarop honderden stukjes van 5 cm wol zitten. Evenveel kleuren en soorten tref je erin aan.
6) Schuim de rommelmarkten en ruilbeurzen af naar o.a. de volgende artikelen : bontmutsen/jassen
( dubbing en zonkerstrip) , hengels en vismateriaal, laarzen, petjes etc .
Kan zeer verrassende resultaten opleveren !
7) (Lies)laarzen en waadpakken zijn ook bij een grote gereedschapwinkels te koop voor veel minder geld.
Kijk ook eens bij landbouwcoöperaties. Ook die zijn zeker een bezoekje waard.
8) Militaire dumpshop voor alle viskleding ( t/m visvesten aan toe ! ) ook warmtekleding, wax-coats, hoeden, petten tassen, riemen e.d. Scheelt u dikwijls massa’s geld.
Moeder de vrouw kan er op de naaimachine het nodige aan aanpassen.
9) Handwerk/hobbyzaken ( en ook op de markt ) voor garens, kraaltjes, goudkopjes, fluor en glittermateriaal, staaldraad voor streamers en zelfs veren in div. bonte kleuren. Ook voor diverse maten oogjes om uw streamer op te luisteren. Vaak vele euro’s goedkoper en in grotere aantallen per zakje...............Een bezoek zeker waard.
10) Veel witvishaken ( met oog) zijn veel goedkoper en waarom zou je er geen vliegen op kunnen binden ? Geloof me, een streamertje op een blauwe aberdeen gaat echt mirakels en de vis weet niks van haken! Sommige zeevishaken, vooral relatief goedkope en grote gulhaken zijn perfect om streamers op te binden. Op klauwhaakjes en veel soorten karperhaken zijn echt geweldige garnalen, vlokreeftjes en emergers te maken.
11) Kunststof is er buiten de hengelsportzaak ook volop. Denk aan o.a. verpakkings-materiaal, zakjes, piepschuim, foam, elastiek etc. Met ander woorden gooi niks weg ! Zo is bijv. van breed postelastiek een prachtig lijfje voor een grote caddispupa te maken ! Dat dunne elastiek uit (oud) ondergoed is perfect voor pootjes van (steen-vlieg) nimfen e.d. Wel eens een blue dun gemaakt met een lijfje van vuilniszak ?
Foam voor al dan niet drijvende dekschildjes van nimfen, piepschuim voor boobies en ga zo maar door.
12) Ga eens op bezoek in de dierentuin en vraag de oppasser wat veren te bewaren voor je. Voor een fles wijn bewaart ie zakken vol van de meest uitheemse soorten (zelfs beschermde als je mazzel hebt )
13) Prikkeldraad langs weilanden herbergt pollen vol dubbing. Staan d’r schapen dan heeft u meteen mooie vette ( drijvende) dub voor droge vliegen. Bind eens zo’n vette pluk op een karperhaak, voer bij met broodkosten en zie de karper, mega ruisers en winde ook uw schapenvachtje opslurpen, insmeren met een smaakje helpt !!!!!!!!
14) Veren van grote(re) vogels (slagpennen) ziet u ook vaak goed liggen op zo’n weiland. Ik vind regelmatig reiger, duiven, roofvogel, zwanen, ganzen en kraaienveren. Ze kosten niets en leveren vele vleugeltjes, lijfjes en dekschildjes voor natte, droge vliegjes en nimfjes op.
15) De binnenkant van veel veters van veel skischoenen herbergen strengen met ...polywing !
16) Een klosje breaded (gevlochten) nylon van 100 yards . Uit zo’n klosje maakt u honderden loop-on junctions.
Het plasticbijbehorende tubje ( tjoepje) kost ca. 50 eurocent per meter (!) bij een hobbyzaak. In tientallen kleuren verkrijgbaar als scoobydraad.
Maar krimpkous ( electronicazaak ) gaat eveneens mirakels. Praat ik nog maar niet van het maken van complete leaders en zo........
17) Pauwenveren te kust en te keur bij uw lokale kinderboerderij. Ook soms voor goudfazant en parelhoen e.d succesvol. Ga d’r een heen en praat met de oppasser(s). Vroeg of laat gaan ze toch in de rui.
18) Jagende vrienden of kennissen leveren u CDC ( eendenkont), Mallard (flankveren van een eend), hazenbont, fazantenstaarten en vaak nog meer.
19) Geen kinderboerderij of dierentuin in de buurt. Hou in de gaten wanneer lokale eenden, ganzen en zwanen in de rui gaan. Een wandeling langs het water kan veel bindplezier opleveren. Ook uw huis(pels)dieren voortdurend in de peiling blijven houden. Van katten en honden dubbing is meer te maken dan je denkt.
20) Plastic lollystokjes. Een kind gooit ze weg; maar voor tube-flies ideaal en het kost weer eens niks. Met wat bucktail en kerstglitter maakt u er killers van streamers van voor de snoek. Een messing balpenvulling van een LEGE balpen is nog mooier. Dit materiaal zinkt ook nog eens mirakels af naar waar de jetsers liggen. Bind er eens een snoekstreamer op met een klein dregje op het eind……..De messing buisjes in stukjes van twee centimeter zagen (effe mooi glad schuren) en voorzien van witte bucktail of kalfshaar en ook zeebaarzen en makrelen komen binnen bereik !
21) O ja, kertsglitter. Reeds in oktober bij huishoudwinkels en tuincentra. Ook dit jaar kocht ik diverse kartonnetjes met maar liefst 45 cm. Lange slierten voor slechts 1 euro per kartonnetje. Kleuren: zilver, mat zilver, koper, goud, rood en wit .
22) Vliegendozen kosten soms een belachelijk fortuin. De bouwmarkten en gereedschapszaken
bieden vakkendoosjes aan van klein tot groot voor luttele euro’s. Ook handig voor het bewaren
van dubbing, klosjes met allerlei draad en garens enz .
23) Een oude transformator levert u honderden meters rood koperdraad in vaak twee verschillende diktes.
Genoeg voor een kist copperwire (Piet)nimfjes.
Maar ook voor het milieuvriendelijk ( i.p.v looddraad) verzwaren van nimfjes e.d.
24) Koop dingen als een bellyboat desnoods samen met een paar vismaten. Immers; U gaat toch niet elke keer in de buikboat weg ! Voor de echte doe het zelver zijn heel creatieve dingen te ontwikkelen uit een vrachtwagen binnenband.
25) Vliegvissers zijn enthousiaste lieden. Ze praten graag en vaak over hun liefhebberij. Als u de moeite neemt om te luisteren kunnen ze vaak een heel end op weg helpen. En niet zelden hebben ze ergens in de schuur of op zolder nog wel een.................liggen. Enne, kennis is macht.
26) Hobbywinkels verkopen ook goudkraaltjes. Maar ook zilveren bronzen, parelmoer achtige glaskraaltjes in tientallen kleuren en diverse formaten. Alleen al omdat ze niet van een bekend hengelsportmerk zijn kosten ze minder en krijgt u er dikwijls veel meer.
27) Door met vettige aarde uw leader ( al dan niet gedeeltelijk) in te smeren maakt u ‘m (snel) zinkend.
28) Vliegenvet heeft u altijd bij de hand. Met duim en wijsvinger eens stevig over uw neus of voorhoofd gaan en dat op een nog droge vlieg of leader smeren doet wonderen.
29) Wilt u juist uw lijn ontvetten neem dan wat vloeibaar afwasmiddel mee en smeer uw leader er mee in.
Het ontvet heus niet alleen borden en kopjes.
30) Een vliegbinder barst van het kleine spul. Lege kokertjes van fotorolletjes zijn een uitkomst. Sommige merken hebben ook doorzichtige plastic kokertjes. Ook natuurlijk om tip 28 in te bewaren
31) Bindlak is verhoudingsgewijs erg duur. Koop een literblik bij bouwmarkt of verfzaak. Mag u van mij uitrekenen hoeveel flesjes u ermee kunt vullen ! Ik doe al een jaar of tien met een en het zelfde blik bootlak. Trouwens, vliegen voor bijv voorn en winde zou ik helemaal niet lakken. Voor forel wel a.u.b want die hebben tandjes !
32) Bewaar uw “mislukte” vliegen en ga op een avond eens met een mesje de haakjes weer kaal maken. Zo heeft u nog weer een 2e kans met hetzelfde haakje. Recycling dus.
33) Er zijn vliegvis zonnebrillen tegen woekerprijzen te koop. Elk groot warenhuis heeft ze ook. Maar dikwijls veel goedkoper. Wat echter belangrijker is: U spaart u ogen voor een valse worp die verkeerd uitpakt of een onverwachtse windvlag. DOEN !
34) Tal van ingenieuze tangetjes, schaartjes en andere gereedschapjes zijn er om uw visvest meet te sieren. Bedenk wel dat het merendeel van de benodigde handelingen met een ordinair nagelknippertje kan geschieden.
35) Een handig schaartje bij het binden ligt bij de drogist. Het wordt daar verkocht als “huidschaartje”. Een handig, berescherp schaartje en niet duur ! Bovendien is het krom en dat maakt ‘m uitermate geschikt om b.v. muddlerkopjes “in shape” te knippen. Dat laatste gaat trouwens ook mooi met een scheermesje.
36) Een zakje van 10 haakjes kost verhoudingsgewijs veel meer dan een doosje met 100 stuks. Maak afspraken met een paar vismaten en koop grootverpakkingen. Daarna gezellig de buit verdelen.
37) Visvakanties zijn vaak erg gepeperd qua prijs. Door zelf e.e.a. te organiseren kan je vaak een hoop geld besparen. Bovendien is het nog leuk ook. Vier vismaten in 1 auto maken vaak honderden (of meer ) euro’s verschil dan als u allen individueel zou gaan. Zoek gelijkgestemde vrienden en ga lekker een weekje naar elders. Zo gingen we in 2002 met 17 man een volle week vissen in Noorwegen voor nog geen 200 euro/man.
38)Vermits u direct baracuda’s, stealheads of Atlantische zalm wilt gaan vissen is een dure reel met allerlei toeters en bellen niet nodig. Zeker niet als u, zoals zo velen Nederlanders, voorn, brasems of windes wilt gaan vangen of eens een dagje naar de forellenput wilt. Maar zelfs voor snoek is de meest eenvoudige reel voldoende om een vis te kunnen drillen. Koop dan liever een goede lijn.
39) Als u dan toch een reel gaat aanschaffen probeer er dan eentje te vinden waarbij u direct een (gratis) reservespoel krijgt meegeleverd. Door bijv. Op de ene spoel een drijvende en op een andere spoel een zinkende lijn te zetten kunt u een heel scala aan vismogelijkheden uitvoeren met slechts 1 reel. En dat spaart alweer geld uit.
40) Over lijnen gesproken. Vist u met een DT lijn die aardig aan datum begint te raken ? Weet dan dat u de lijn weer andersom op de reel kan zetten. Kunt u weer paar jaar vooruit.
41) Duurzaamheid van lijnen kunt u overigens verlengen door de lijnen welk u lange(re) tijd niet gebruikt schoon te maken en op een oud fietswiel te spoelen en droog en donker op te slaan. Sommige uitgedroogde lijnen zijn op te knappen met permaplast, een weekmaker die de lijn weer soepel maakt. Zie ook tip 94 voor het reinigen.
42) Van een oude skistok is zonder al te veel fantasie een prima waadstok te maken. In Noorwegen zie je ze dikwijls zo staan vissen ! Eventueel de onderkant verzwaren met daklood. Altijd beter dan onderuit te gaan en de inhoud van uw visvest stroomafwaarts te zien gaan.
43) Prima beetverklikkertjes voor bij het nimfvissen zijn te maken van een stukje wol dat u simpelweg op de leader knoopt. Een stukje antron is nog beter en drijft bovendien geweldig goed. Met wat handigheid maak je ze heel professioneel ! zie ook tip 93
44) U hoeft geen hoed op van honderden euro’s. Een simpel (reclame) petje bedekt uw hoofd evenzeer tegen de zon. Met een grote klep is zelfs prettig als de zon uw ogen prikkelt. Het maakt de vis immers niks uit wat u op uw hoofd heeft.
45) Gaat u snoeken dan kan een klosje staaldraad en wat handigheid u veel betere en goedkopere onderlijnen verschaffen dan zo’n zakje van 3 stuks waar u net zo veel voor neer telt. Ook bij hobbywinkels te koop als jewelery wire. Eveneens in geplastificeerde uitvoering. Zo maak je zelf die ideale snoek leaders die toch al niet bestonden.
46) Wist u dat als u nog ergens een mooie snoekbaarshengel op zolder heeft liggen dat juist
daar vaak een mirakelse vlieghengel van (om) te bouwen is ?
Zelf doen is nog leuker dan laten doen en bespaart bovendien centjes !
47) Je hoeft niet van elke hengelsportvereniging lid te zijn om hier en daar in den lande te kunnen vissen. Neem de moeite eens om te kijken of er voor die ene keer niet gewoonweg een dagvergunning te regelen is. Ook is het soms zo dat u met iemand, als introducé, gratis mee mag vissen. Ook de grote vergunning moet u maar eens (kosteloos) aanschaffen als u die nog niet heeft. Het vergroot uw areaal drastisch.
48) Goudkopjes zijn ook te maken van uit doosje goedkope loodhageltjes.
Knijp ze op uw haak. Een potje hobbyverf maakt ze goud, zilver, koper, zwart etc . Wat u maar wilt !
49) Van gootsteen kettinkjes zijn talloze oogjes voor eveneens talloze streamers te binden. Kijk goed want is er in verschillende kleuren (ook “goud “) en diameters.
50) Soms bent u genoodzaakt om een duurde(re) skin te kopen. In dat geval kunt u tegenwoordig ook halve skins kopen of, een hele aanschaffen en die met uw maat delen. (Heeft u een onbetrouwbare maat dan is het zaak af te spreken dat de gene die de skin doorsnijdt de laatste keuze uit de twee helften heeft. Wedden dat ie precies mikt !?)
51) Verf je eigen materiaal. Met een paar kleuren textielverf ( kun je heel lang bewaren) kan je allerlei materiaal prachtig kleuren. Zo kun je van 1 wit konijnenvel bijvoorbeeld allerlei kleuren zonkerstrip maken. Geldt natuurlijk ook voor veren etc .
52) Maak je eigen leaders. Getrokken leaders zijn zeker niet beter dan zelf geknoopte maar wel meer dan 10 x zo duur ! Voor getwijnde leaders is de verhouding nog erger ... Zelf twisten kan heel goed. Op o.a. internet is te vinden hoe dat moet.
53) Rolspelden voor je vest: Op skivakantie krijg je die dingen gratis bij je skipas. Ga je zelf niet op de latten vraag het dan aan vrienden die wel gaan !
54) Dure hengelkokers: Op de bouwmarkt koop je een eind PVC met twee schroefdoppen en je bent voor een paar euro klaar. Zeer aan te bevelen bij verre reizen.
55) Een mooi houten netje: Haal de bespanning uit een oud tennisracket ( rommelmarkt). Je kunt voor weinig een kant en klaar netje kopen dat je in de racket bevestigen. Daarna de steel even modificeren en voila !
56) Wordt lid van een Vliegvis vereniging of club. Met elkaar kun je veel materialen en dus ook kosten delen. Geregeld heeft er iemand b.v een bontjas uit een erfenis te verdelen, Mooie nerts zonkertjes ! Maar ook voor kennisoverdracht zeer aan te bevelen. Een gezamenlijke binddag is reuze gezellig en je steekt er meer van op dan zelf te blijven prutsen.
57) Imitatiebont is momenteel helemaal “in” Stoffenhandels verkopen de meest exotische soorten en kleuren. Een vierkante meter van het zelfde spul bij de stoffenhal kost gewoon minder.
58) Elk patroon binden met een andere kleur binddraad houdt in dat u tientallen klosjes zou moeten bezitten. Het enige dat je uiteindelijk nog van die binddraad ziet is het kopje van de vlieg. Wilt u het perse toch in de “juiste” kleur dan gewoon met en drupje hobbyverf ( humbrol) aantippen en hoeft u meteen niet meer af te lakken. Zo kunt u het in het vervolg met een enkele kleur binddraad af. Door de verfjes te mengen maakt u praktisch elke kleurnuance mogelijk. Extra tip: maak eerst een zwik vliegen, daarna in een keer aflakken. Voorkomt u uitgedroogde verf en dergelijke.
59) Dubbing naalden zijn te maken van een stukje hout en een naald. Gaatje in de kopse kant boren en dan de naald er met wat epoxy (of secondenlijm) in lijmen.
60) Plak een stukje klittenband ( met van die haakjes) op een plat stokje (ijslolly) en je hebt het beste gereedschapje om gedubde vliegen er ruiger uit te laten zien.
61) Van een paperclip is een prachtige dubbing twister te buigen.
62) Om onderwol te verwijderen uit bijv. hertenhaar zijn er (dure) kammetjes te koop. Dezelfde kammetjes zijn stukken goedkoper bij een dierenspeciaalzaak. Vragen naar een vlooienkammetje…
63) Van het antistatische materiaal waarin computerprintjes bewaard worden kan men prachtig mooie vleugeltjes maken voor bijv. Bibio's en steenvliegen.
64) Van een metalen kleerhangertje is een parachute-tool te buigen. Vastzetten op je vice met een slangenklem.
65) Kijk voor tippetmateriaal eens bij de “gewone” merken die niet specifiek voor vliegvissen worden verkocht. Meestal 100 meter voor de prijs waar je anders 25 of 30 meter voor koopt.
66) Dure tubetjes met (zogenaamd) speciaal vet om je reel mee te smeren zijn prima te vervangen door een universeel smeervet dat je bijv. bij de automaterialenhandel koopt.
67) Wilt of moet u persé bereikbaar blijven dan is het verrekte handig uw telefoontje in een afsluitbaar plastic zakje meer te nemen. Wilt u ook nog kunnen praten door het ding gebruik dan………een condoom ! Knoopje d’r in en klaar .
68) Leer whipfinishen met de hand. Bespaart de aanschaf van een gereedschapje en bovendien hoefje nooit meer te zoeken. “ altijd bij de hand !”
69) Foam voor het maken van miertjes e.d. is bij de hengelsportzaak al gauw een paar euro voor een klein stukkie. U koopt bij een kampeerzaak isolatiemat (genoeg voor een paar mensenleven aan miertjes binden). Gemaakt van........een eveneens goed drijvende zwarte foam......jawel.
70) Door touw dat gebruikt wordt om pakketten en verhuisdozen bij elkaar te binden uit te pluizen zijn prachtige snoek streamers te maken. Meestal in wit, soms echter ook in oranje uitvoering ! Ook vleugeltjes voor parachutevliegen kun je er mee maken.
71) Van kunststof schaaltjes waarop dikwijls vleeswaren verpakt zijn zijn prima (onder) vleugeltjes te maken die bovendien goed drijven. Sier er uw eendagsvlieg imitaties (spinners) er eens mee op . Of gebruik ze onder een sedge vleugel. Met dunne watervaste viltstift kan je er zelfs patroontjes op aanbrengen.
72) In plaats van een peperduur stukje "boobynet" kan je uit een oude panty honderden boobies maken. Uit grof piepschuim zijn allerlei maten van de eveneens benodigde bolletjes te halen.
73) Inpakmateriaal waarin bijv . stereoapparatuur geleverd wordt geeft goed materiaal voor thoraxjes voor uw nimfen.
74) Vraag via het internet eens van die gratis catalogi aan van hengelsportmerken. Ze staan, behalve met reclame, dikwijls ook vol met waardevolle tips.
75) Nog ergens een stukje gele of feloranje of juist kanariegele backing over ? Maak hier eens de lijfjes van voor uw (IJssel) fluornimfjes. Zien er beslist gelikt uit ! Zeer geschikt om ook wat kleinere exemplaren te maken.
76) Bewaart u uw leaders eens in zo'n mapje waar zakenlui hun visitekaartjes in hebben. Met een beetje mazzel krijgt u zo'n mapje als relatiegeschenk. Ook zijn dergelijk mapjes (bij uw bank bijvoorbeeld) verkrijgbaar voor pasjes en creditcards.
77) Een stuk van 10 cm. Van een oude binnenband van een fiets zorgt er kosteloos voor dat uw gekrulde leader ( even strak er doorheen trekken) weer als een streep op het water ligt
7 Een rolletje backing is niet goedkoop. Een klos vliegerdraad ( dun en beresterk) is aanmerkelijk goedkoper en....zeg nou eens eerlijk: Hoe vaak gaat uw backing er uit ?
79) Staartjes voor eendagsvlieg, u weet wel van die lange dunne. Sommige ( juist die goedkope !) verfkwasten met syntetische haren zitten er barstensvol mee............
80) Nog een waadstoktip dan. Van een uitschuifbare bezemsteel is er ook eentje te maken die aan alle eisen voldoet. Prijs zo rond de 7,50 euro.
81) Leaders en shootingheads zijn ook al makkelijk en overzichtelijk in CD(rom) hoesjes, en dan de zacht-plastic etuis, te bewaren.
82) Wel eens lijfjes voor nimfen gemaakt van een stukje smal afgeknipt isolatietape dat je bij de fietsenmaker kunt kopen ? Het spul plakt mirakels, is makkelijk te verwerken en ziet er goed uit. Ik maak er steevast mijn zwarte steenvliegen mee. In div. kleuren ( ik kick op de zwarte !) te koop en waterdicht !
83) Om diepgehaakte streamers uit de bek van een snoek te halen heb je iets nodig om die bek open te houden. Goedkoop en uitermate visvriendelijk is een schuurkurk.
( bouwmarkten) de smalle kant voor de kleiner exemplaren en de brede kant voor de jetsers. De snoek zet haar vele tandjes in de kurk zodat je, zonder gevaar voor eigen ledematen aan de slag kan met telefoontang (!) of arterieklem. Volgens mij ook de enige bekkensperder die als je ‘m laat vallen gewoon blijft drijven.
84) (drift)Ankertje vergeten met belleyboaten ? Kan verrekte lastig zijn. Vul dan een 1,5 liter frisdrankfles met fijn grind. Touwtje om de hals ( van de fles !!) en klaar is Kees. De fles thuis volgieten met beton en je hebt een ankertje in reservedepot liggen.
85) Streamers voor snoek hebben veel te lijden. Zelfs bij gebruik van dik en sterk binddraad kunnen ze door de vele tandjes aardig beschadigen. Aflakken moet dan ook zeker goed gebeuren. Stop een flesje goedkopen blanke nagellak ( droogt snel en is sterk ) in uw jas om er eventuele noodreparaties mee te kunnen uitvoeren. Even blazen en droog ! Kan je lekker doorvissen met je favoriete streamer zonder dat ie spontaan uit elkaar gaat vallen.
86) Op struintocht in b.v. de polder kan je je streamers makkelijk en veilig bewaren in een brillenkoker. Altijd beter dan een flinke haak in je kleding of vingers. Trouwens ook slim voor in de bellyboat wil je niet vroegtijdig leeglopen………
87) Een goed alternatief voor de peperdure haken waarop je geacht wordt klinkhamers te binden is de Gamakatsu F-22 in de maten 10, 6 en 8.
88) Speciale out-door zaken verkopen thermo-ondergoed voor weergaloze prijzen. Stap eens een gereedschapzaak of bedrijfskledingwinkel binnen en vraag naar doorwerk(onder)kleding. Als een bouwvakker of wegarbeider er warm in blijft waarom een vliegvissen niet ? Door de, in verhouding, belachelijke prijs zult u niet lang hoeven twijfelen.
89) Sommige gebroken vliegenlijnen zijn goed te repareren door de binnenmantel bloot te leggen en deze met een dunne naald in het andere stuk te verwerken. Doe dat vanuit beide zijdes en na toevoeging van een drupje secondenlijm tegelijk aantrekken. Restjes met een levensgevaarlijk scherp mesje wegsnijden. Eventueel even aansmeren met wat hard pvc lijm voor een mooi glad resultaat.
90) Dit is wel een heel bijzondere tip. Je weet dat je vliegen kunt drogen met speciaal poeder, amandou en nog wat van die artikelen. Vooral in zout water van belang omdat anders je haken wegroesten en je vieze bruine vlekken in je vliegendoos krijgt. Onthutsend was het te zien hoe een ervaren zoutwater vliegvisser te IJmuiden zijn vliegen snel en effectief droogde met………..en nou komt ie: Een inlegkruisje!!
91) Van latex kun je heel mooie lijfjes maken voor (caddis)nimfjes. Goedkope latex is te halen uit de EHBO trommel, de zgn. aids handschoentjes en de (bruine) latex handschoenen die je kapper gebruikt als ie haar gaat verven of zo. ( zie ook tip 96 )
92) Gebruik je wingcement om vleugeltjes van veren ( bijv. voor dekvleugeligen ) bij elkaar te houden ? Koop dan in het vervolge het veeeeeeel goedkopere “wonderlas” van Alabastine ( zie verf/Doe het zelf zaak ). Ze blijven bovendien lekker soepel ook !
93) Van foamachtig isolatietape, je koopt het op een rol bij bijvoorbeeld je bouwmarktker, kun je voor een heel leven zelfklevende en goed drijvende beetverklikkertjes maken.
94) Wil je je lijn eens goed schoonmaken drenk dan een doekje met Amor-al.
Dat is een plastic-vinyl reiniger zonder siliconen en je kunt het halen bij een auto shop.
95) Extended bodies kun je makkelijk zelf maken: Naald in de vise, maat afhankelijk van
de 'tube' die je wil maken. Naald licht met was insmeren, met een fijne dubbing het lijfje licht dubben
en deppen met fotolijm, soft dub oid. Nu evt staarten opzetten en lijfje afdubben, nog een keer
met lijm deppen en even laten drogen. schuif de 'tube' van de naald en klaar is ie.
96) Huishoudhandschoenen waarmee vieze klusjes moeten worden gedaan zijn vaak van mooi dik rubber/latexachtig materiaal in frisse kleurtjes, En…goed voor vele tientallen nimflijfjes. Kijk maar eens bij een huishoudzaak of klussenmarkt.
97) Ook als je geen lid van een apparte/ lokale vliegvisvereniging bent kunt u zich altijd aansluiten
bij de Vereniging Nederlandse vliegvissers (VNV). U krijgt dan 4 x per jaar een wereldblad in de brievenbus, 1 x per jaar een fraai boekje over vliegvissen en, sinds 2003, een vergunning om in het Ooostvoornse meer ( fly-only) te mogen vissen.
98) Vist u door tot stekedonker en laat u op een bepaalde plek uw jas, tas of rugzak langs de kant van het water liggen dan is het zaak deze plek goed te markeren. Dat kan door een lange tak in het water te laten hangen of een witte zakdoek ergens aan vast te knopen. Beter goed gemarkeerd dan dat u uw spullen niet meer terug kunt vinden. ( Een ander lukt dat namelijk vaak wel…)
99) Kurken handvatten van uw geliefde hengels zijn vaak gemakkelijk te repareren met een goedje dat “vloeibaar kurk” heet en bij de bouwmaterialenhandel verkrijgbaar is. Aanbrengen, laten drogen en even opschuren en e.e.a ziet er weer keurig uit. Beter zó dan het heel langzaam maar zeker verder afbrokkelen van beschadigde kurk.
100) Ten slotte nog de laatste en belangrijkste tip. Laat je niet gek maken door wat anderen, reclameboodschappen in tijdschriften en dergelijke je aanpraten.
Visgeluk als zodanig is immers nergens te koop ! Het is iets wat je voor jezelf beleeft
101) Aluminium folie of zilverfolie is bij iedere vliegvis winkel of webshop te koop. Netjes op een rolletje. Vaak kan je nog kiezen in de diameter. Je kan je eigen aluminiumfolie reepjes ook knippen van de binnenkant van een chips zak. Veelal veel steviger. Zeker als je het met zilverfolie vergelijkt.
102) CDC tool. Om het stammetje eraf van een CDC veer af te halen heb je tools te koop die nogal fors aan de prijs zijn. Een andere mogelijkheid zijn de clipjes voor papier die je bij de Hema kunt kopen.
2) Koop geen visboeken maar ga naar de bieb. Hebben ze een boek niet dan kunnen ze het bestellen bij een andere bieb. ELK boek, echt waar! Kost weinig meer en blijft VEEL goedkoper dan aanschaf. En hoewel het misschien niet altijd mag is een fotokopietje van een belangrijk issue zo gemaakt.
3) Maak fijne dubbing van stukjes wol en maal dat net zo fijn u wilt in een koffiemolen of keukenmachine. Voeg naar smaak restjes bont of synthetisch materiaal toe en in en avond maakt u dubbing voor een gans vliegvisleven. Door ze met andere kleuren of ander materiaal te mengen zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.
4) Dat synthetische materiaal kan je halen uit stukjes tapijt. Ik kreeg ooit eens zo’n stalenboek ( allemaal van die stukjes in verschillende kleuren). Met wat pulken haal je er hele strengen nylonachtig spul uit !
5) Bij handwerkzaken hebben ze ook van die boeken met kaartjes erin waarop honderden stukjes van 5 cm wol zitten. Evenveel kleuren en soorten tref je erin aan.
6) Schuim de rommelmarkten en ruilbeurzen af naar o.a. de volgende artikelen : bontmutsen/jassen
( dubbing en zonkerstrip) , hengels en vismateriaal, laarzen, petjes etc .
Kan zeer verrassende resultaten opleveren !
7) (Lies)laarzen en waadpakken zijn ook bij een grote gereedschapwinkels te koop voor veel minder geld.
Kijk ook eens bij landbouwcoöperaties. Ook die zijn zeker een bezoekje waard.
8) Militaire dumpshop voor alle viskleding ( t/m visvesten aan toe ! ) ook warmtekleding, wax-coats, hoeden, petten tassen, riemen e.d. Scheelt u dikwijls massa’s geld.
Moeder de vrouw kan er op de naaimachine het nodige aan aanpassen.
9) Handwerk/hobbyzaken ( en ook op de markt ) voor garens, kraaltjes, goudkopjes, fluor en glittermateriaal, staaldraad voor streamers en zelfs veren in div. bonte kleuren. Ook voor diverse maten oogjes om uw streamer op te luisteren. Vaak vele euro’s goedkoper en in grotere aantallen per zakje...............Een bezoek zeker waard.
10) Veel witvishaken ( met oog) zijn veel goedkoper en waarom zou je er geen vliegen op kunnen binden ? Geloof me, een streamertje op een blauwe aberdeen gaat echt mirakels en de vis weet niks van haken! Sommige zeevishaken, vooral relatief goedkope en grote gulhaken zijn perfect om streamers op te binden. Op klauwhaakjes en veel soorten karperhaken zijn echt geweldige garnalen, vlokreeftjes en emergers te maken.
11) Kunststof is er buiten de hengelsportzaak ook volop. Denk aan o.a. verpakkings-materiaal, zakjes, piepschuim, foam, elastiek etc. Met ander woorden gooi niks weg ! Zo is bijv. van breed postelastiek een prachtig lijfje voor een grote caddispupa te maken ! Dat dunne elastiek uit (oud) ondergoed is perfect voor pootjes van (steen-vlieg) nimfen e.d. Wel eens een blue dun gemaakt met een lijfje van vuilniszak ?
Foam voor al dan niet drijvende dekschildjes van nimfen, piepschuim voor boobies en ga zo maar door.
12) Ga eens op bezoek in de dierentuin en vraag de oppasser wat veren te bewaren voor je. Voor een fles wijn bewaart ie zakken vol van de meest uitheemse soorten (zelfs beschermde als je mazzel hebt )
13) Prikkeldraad langs weilanden herbergt pollen vol dubbing. Staan d’r schapen dan heeft u meteen mooie vette ( drijvende) dub voor droge vliegen. Bind eens zo’n vette pluk op een karperhaak, voer bij met broodkosten en zie de karper, mega ruisers en winde ook uw schapenvachtje opslurpen, insmeren met een smaakje helpt !!!!!!!!
14) Veren van grote(re) vogels (slagpennen) ziet u ook vaak goed liggen op zo’n weiland. Ik vind regelmatig reiger, duiven, roofvogel, zwanen, ganzen en kraaienveren. Ze kosten niets en leveren vele vleugeltjes, lijfjes en dekschildjes voor natte, droge vliegjes en nimfjes op.
15) De binnenkant van veel veters van veel skischoenen herbergen strengen met ...polywing !
16) Een klosje breaded (gevlochten) nylon van 100 yards . Uit zo’n klosje maakt u honderden loop-on junctions.
Het plasticbijbehorende tubje ( tjoepje) kost ca. 50 eurocent per meter (!) bij een hobbyzaak. In tientallen kleuren verkrijgbaar als scoobydraad.
Maar krimpkous ( electronicazaak ) gaat eveneens mirakels. Praat ik nog maar niet van het maken van complete leaders en zo........
17) Pauwenveren te kust en te keur bij uw lokale kinderboerderij. Ook soms voor goudfazant en parelhoen e.d succesvol. Ga d’r een heen en praat met de oppasser(s). Vroeg of laat gaan ze toch in de rui.
18) Jagende vrienden of kennissen leveren u CDC ( eendenkont), Mallard (flankveren van een eend), hazenbont, fazantenstaarten en vaak nog meer.
19) Geen kinderboerderij of dierentuin in de buurt. Hou in de gaten wanneer lokale eenden, ganzen en zwanen in de rui gaan. Een wandeling langs het water kan veel bindplezier opleveren. Ook uw huis(pels)dieren voortdurend in de peiling blijven houden. Van katten en honden dubbing is meer te maken dan je denkt.
20) Plastic lollystokjes. Een kind gooit ze weg; maar voor tube-flies ideaal en het kost weer eens niks. Met wat bucktail en kerstglitter maakt u er killers van streamers van voor de snoek. Een messing balpenvulling van een LEGE balpen is nog mooier. Dit materiaal zinkt ook nog eens mirakels af naar waar de jetsers liggen. Bind er eens een snoekstreamer op met een klein dregje op het eind……..De messing buisjes in stukjes van twee centimeter zagen (effe mooi glad schuren) en voorzien van witte bucktail of kalfshaar en ook zeebaarzen en makrelen komen binnen bereik !
21) O ja, kertsglitter. Reeds in oktober bij huishoudwinkels en tuincentra. Ook dit jaar kocht ik diverse kartonnetjes met maar liefst 45 cm. Lange slierten voor slechts 1 euro per kartonnetje. Kleuren: zilver, mat zilver, koper, goud, rood en wit .
22) Vliegendozen kosten soms een belachelijk fortuin. De bouwmarkten en gereedschapszaken
bieden vakkendoosjes aan van klein tot groot voor luttele euro’s. Ook handig voor het bewaren
van dubbing, klosjes met allerlei draad en garens enz .
23) Een oude transformator levert u honderden meters rood koperdraad in vaak twee verschillende diktes.
Genoeg voor een kist copperwire (Piet)nimfjes.
Maar ook voor het milieuvriendelijk ( i.p.v looddraad) verzwaren van nimfjes e.d.
24) Koop dingen als een bellyboat desnoods samen met een paar vismaten. Immers; U gaat toch niet elke keer in de buikboat weg ! Voor de echte doe het zelver zijn heel creatieve dingen te ontwikkelen uit een vrachtwagen binnenband.
25) Vliegvissers zijn enthousiaste lieden. Ze praten graag en vaak over hun liefhebberij. Als u de moeite neemt om te luisteren kunnen ze vaak een heel end op weg helpen. En niet zelden hebben ze ergens in de schuur of op zolder nog wel een.................liggen. Enne, kennis is macht.
26) Hobbywinkels verkopen ook goudkraaltjes. Maar ook zilveren bronzen, parelmoer achtige glaskraaltjes in tientallen kleuren en diverse formaten. Alleen al omdat ze niet van een bekend hengelsportmerk zijn kosten ze minder en krijgt u er dikwijls veel meer.
27) Door met vettige aarde uw leader ( al dan niet gedeeltelijk) in te smeren maakt u ‘m (snel) zinkend.
28) Vliegenvet heeft u altijd bij de hand. Met duim en wijsvinger eens stevig over uw neus of voorhoofd gaan en dat op een nog droge vlieg of leader smeren doet wonderen.
29) Wilt u juist uw lijn ontvetten neem dan wat vloeibaar afwasmiddel mee en smeer uw leader er mee in.
Het ontvet heus niet alleen borden en kopjes.
30) Een vliegbinder barst van het kleine spul. Lege kokertjes van fotorolletjes zijn een uitkomst. Sommige merken hebben ook doorzichtige plastic kokertjes. Ook natuurlijk om tip 28 in te bewaren
31) Bindlak is verhoudingsgewijs erg duur. Koop een literblik bij bouwmarkt of verfzaak. Mag u van mij uitrekenen hoeveel flesjes u ermee kunt vullen ! Ik doe al een jaar of tien met een en het zelfde blik bootlak. Trouwens, vliegen voor bijv voorn en winde zou ik helemaal niet lakken. Voor forel wel a.u.b want die hebben tandjes !
32) Bewaar uw “mislukte” vliegen en ga op een avond eens met een mesje de haakjes weer kaal maken. Zo heeft u nog weer een 2e kans met hetzelfde haakje. Recycling dus.
33) Er zijn vliegvis zonnebrillen tegen woekerprijzen te koop. Elk groot warenhuis heeft ze ook. Maar dikwijls veel goedkoper. Wat echter belangrijker is: U spaart u ogen voor een valse worp die verkeerd uitpakt of een onverwachtse windvlag. DOEN !
34) Tal van ingenieuze tangetjes, schaartjes en andere gereedschapjes zijn er om uw visvest meet te sieren. Bedenk wel dat het merendeel van de benodigde handelingen met een ordinair nagelknippertje kan geschieden.
35) Een handig schaartje bij het binden ligt bij de drogist. Het wordt daar verkocht als “huidschaartje”. Een handig, berescherp schaartje en niet duur ! Bovendien is het krom en dat maakt ‘m uitermate geschikt om b.v. muddlerkopjes “in shape” te knippen. Dat laatste gaat trouwens ook mooi met een scheermesje.
36) Een zakje van 10 haakjes kost verhoudingsgewijs veel meer dan een doosje met 100 stuks. Maak afspraken met een paar vismaten en koop grootverpakkingen. Daarna gezellig de buit verdelen.
37) Visvakanties zijn vaak erg gepeperd qua prijs. Door zelf e.e.a. te organiseren kan je vaak een hoop geld besparen. Bovendien is het nog leuk ook. Vier vismaten in 1 auto maken vaak honderden (of meer ) euro’s verschil dan als u allen individueel zou gaan. Zoek gelijkgestemde vrienden en ga lekker een weekje naar elders. Zo gingen we in 2002 met 17 man een volle week vissen in Noorwegen voor nog geen 200 euro/man.
38)Vermits u direct baracuda’s, stealheads of Atlantische zalm wilt gaan vissen is een dure reel met allerlei toeters en bellen niet nodig. Zeker niet als u, zoals zo velen Nederlanders, voorn, brasems of windes wilt gaan vangen of eens een dagje naar de forellenput wilt. Maar zelfs voor snoek is de meest eenvoudige reel voldoende om een vis te kunnen drillen. Koop dan liever een goede lijn.
39) Als u dan toch een reel gaat aanschaffen probeer er dan eentje te vinden waarbij u direct een (gratis) reservespoel krijgt meegeleverd. Door bijv. Op de ene spoel een drijvende en op een andere spoel een zinkende lijn te zetten kunt u een heel scala aan vismogelijkheden uitvoeren met slechts 1 reel. En dat spaart alweer geld uit.
40) Over lijnen gesproken. Vist u met een DT lijn die aardig aan datum begint te raken ? Weet dan dat u de lijn weer andersom op de reel kan zetten. Kunt u weer paar jaar vooruit.
41) Duurzaamheid van lijnen kunt u overigens verlengen door de lijnen welk u lange(re) tijd niet gebruikt schoon te maken en op een oud fietswiel te spoelen en droog en donker op te slaan. Sommige uitgedroogde lijnen zijn op te knappen met permaplast, een weekmaker die de lijn weer soepel maakt. Zie ook tip 94 voor het reinigen.
42) Van een oude skistok is zonder al te veel fantasie een prima waadstok te maken. In Noorwegen zie je ze dikwijls zo staan vissen ! Eventueel de onderkant verzwaren met daklood. Altijd beter dan onderuit te gaan en de inhoud van uw visvest stroomafwaarts te zien gaan.
43) Prima beetverklikkertjes voor bij het nimfvissen zijn te maken van een stukje wol dat u simpelweg op de leader knoopt. Een stukje antron is nog beter en drijft bovendien geweldig goed. Met wat handigheid maak je ze heel professioneel ! zie ook tip 93
44) U hoeft geen hoed op van honderden euro’s. Een simpel (reclame) petje bedekt uw hoofd evenzeer tegen de zon. Met een grote klep is zelfs prettig als de zon uw ogen prikkelt. Het maakt de vis immers niks uit wat u op uw hoofd heeft.
45) Gaat u snoeken dan kan een klosje staaldraad en wat handigheid u veel betere en goedkopere onderlijnen verschaffen dan zo’n zakje van 3 stuks waar u net zo veel voor neer telt. Ook bij hobbywinkels te koop als jewelery wire. Eveneens in geplastificeerde uitvoering. Zo maak je zelf die ideale snoek leaders die toch al niet bestonden.
46) Wist u dat als u nog ergens een mooie snoekbaarshengel op zolder heeft liggen dat juist
daar vaak een mirakelse vlieghengel van (om) te bouwen is ?
Zelf doen is nog leuker dan laten doen en bespaart bovendien centjes !
47) Je hoeft niet van elke hengelsportvereniging lid te zijn om hier en daar in den lande te kunnen vissen. Neem de moeite eens om te kijken of er voor die ene keer niet gewoonweg een dagvergunning te regelen is. Ook is het soms zo dat u met iemand, als introducé, gratis mee mag vissen. Ook de grote vergunning moet u maar eens (kosteloos) aanschaffen als u die nog niet heeft. Het vergroot uw areaal drastisch.
48) Goudkopjes zijn ook te maken van uit doosje goedkope loodhageltjes.
Knijp ze op uw haak. Een potje hobbyverf maakt ze goud, zilver, koper, zwart etc . Wat u maar wilt !
49) Van gootsteen kettinkjes zijn talloze oogjes voor eveneens talloze streamers te binden. Kijk goed want is er in verschillende kleuren (ook “goud “) en diameters.
50) Soms bent u genoodzaakt om een duurde(re) skin te kopen. In dat geval kunt u tegenwoordig ook halve skins kopen of, een hele aanschaffen en die met uw maat delen. (Heeft u een onbetrouwbare maat dan is het zaak af te spreken dat de gene die de skin doorsnijdt de laatste keuze uit de twee helften heeft. Wedden dat ie precies mikt !?)
51) Verf je eigen materiaal. Met een paar kleuren textielverf ( kun je heel lang bewaren) kan je allerlei materiaal prachtig kleuren. Zo kun je van 1 wit konijnenvel bijvoorbeeld allerlei kleuren zonkerstrip maken. Geldt natuurlijk ook voor veren etc .
52) Maak je eigen leaders. Getrokken leaders zijn zeker niet beter dan zelf geknoopte maar wel meer dan 10 x zo duur ! Voor getwijnde leaders is de verhouding nog erger ... Zelf twisten kan heel goed. Op o.a. internet is te vinden hoe dat moet.
53) Rolspelden voor je vest: Op skivakantie krijg je die dingen gratis bij je skipas. Ga je zelf niet op de latten vraag het dan aan vrienden die wel gaan !
54) Dure hengelkokers: Op de bouwmarkt koop je een eind PVC met twee schroefdoppen en je bent voor een paar euro klaar. Zeer aan te bevelen bij verre reizen.
55) Een mooi houten netje: Haal de bespanning uit een oud tennisracket ( rommelmarkt). Je kunt voor weinig een kant en klaar netje kopen dat je in de racket bevestigen. Daarna de steel even modificeren en voila !
56) Wordt lid van een Vliegvis vereniging of club. Met elkaar kun je veel materialen en dus ook kosten delen. Geregeld heeft er iemand b.v een bontjas uit een erfenis te verdelen, Mooie nerts zonkertjes ! Maar ook voor kennisoverdracht zeer aan te bevelen. Een gezamenlijke binddag is reuze gezellig en je steekt er meer van op dan zelf te blijven prutsen.
57) Imitatiebont is momenteel helemaal “in” Stoffenhandels verkopen de meest exotische soorten en kleuren. Een vierkante meter van het zelfde spul bij de stoffenhal kost gewoon minder.
58) Elk patroon binden met een andere kleur binddraad houdt in dat u tientallen klosjes zou moeten bezitten. Het enige dat je uiteindelijk nog van die binddraad ziet is het kopje van de vlieg. Wilt u het perse toch in de “juiste” kleur dan gewoon met en drupje hobbyverf ( humbrol) aantippen en hoeft u meteen niet meer af te lakken. Zo kunt u het in het vervolg met een enkele kleur binddraad af. Door de verfjes te mengen maakt u praktisch elke kleurnuance mogelijk. Extra tip: maak eerst een zwik vliegen, daarna in een keer aflakken. Voorkomt u uitgedroogde verf en dergelijke.
59) Dubbing naalden zijn te maken van een stukje hout en een naald. Gaatje in de kopse kant boren en dan de naald er met wat epoxy (of secondenlijm) in lijmen.
60) Plak een stukje klittenband ( met van die haakjes) op een plat stokje (ijslolly) en je hebt het beste gereedschapje om gedubde vliegen er ruiger uit te laten zien.
61) Van een paperclip is een prachtige dubbing twister te buigen.
62) Om onderwol te verwijderen uit bijv. hertenhaar zijn er (dure) kammetjes te koop. Dezelfde kammetjes zijn stukken goedkoper bij een dierenspeciaalzaak. Vragen naar een vlooienkammetje…
63) Van het antistatische materiaal waarin computerprintjes bewaard worden kan men prachtig mooie vleugeltjes maken voor bijv. Bibio's en steenvliegen.
64) Van een metalen kleerhangertje is een parachute-tool te buigen. Vastzetten op je vice met een slangenklem.
65) Kijk voor tippetmateriaal eens bij de “gewone” merken die niet specifiek voor vliegvissen worden verkocht. Meestal 100 meter voor de prijs waar je anders 25 of 30 meter voor koopt.
66) Dure tubetjes met (zogenaamd) speciaal vet om je reel mee te smeren zijn prima te vervangen door een universeel smeervet dat je bijv. bij de automaterialenhandel koopt.
67) Wilt of moet u persé bereikbaar blijven dan is het verrekte handig uw telefoontje in een afsluitbaar plastic zakje meer te nemen. Wilt u ook nog kunnen praten door het ding gebruik dan………een condoom ! Knoopje d’r in en klaar .
68) Leer whipfinishen met de hand. Bespaart de aanschaf van een gereedschapje en bovendien hoefje nooit meer te zoeken. “ altijd bij de hand !”
69) Foam voor het maken van miertjes e.d. is bij de hengelsportzaak al gauw een paar euro voor een klein stukkie. U koopt bij een kampeerzaak isolatiemat (genoeg voor een paar mensenleven aan miertjes binden). Gemaakt van........een eveneens goed drijvende zwarte foam......jawel.
70) Door touw dat gebruikt wordt om pakketten en verhuisdozen bij elkaar te binden uit te pluizen zijn prachtige snoek streamers te maken. Meestal in wit, soms echter ook in oranje uitvoering ! Ook vleugeltjes voor parachutevliegen kun je er mee maken.
71) Van kunststof schaaltjes waarop dikwijls vleeswaren verpakt zijn zijn prima (onder) vleugeltjes te maken die bovendien goed drijven. Sier er uw eendagsvlieg imitaties (spinners) er eens mee op . Of gebruik ze onder een sedge vleugel. Met dunne watervaste viltstift kan je er zelfs patroontjes op aanbrengen.
72) In plaats van een peperduur stukje "boobynet" kan je uit een oude panty honderden boobies maken. Uit grof piepschuim zijn allerlei maten van de eveneens benodigde bolletjes te halen.
73) Inpakmateriaal waarin bijv . stereoapparatuur geleverd wordt geeft goed materiaal voor thoraxjes voor uw nimfen.
74) Vraag via het internet eens van die gratis catalogi aan van hengelsportmerken. Ze staan, behalve met reclame, dikwijls ook vol met waardevolle tips.
75) Nog ergens een stukje gele of feloranje of juist kanariegele backing over ? Maak hier eens de lijfjes van voor uw (IJssel) fluornimfjes. Zien er beslist gelikt uit ! Zeer geschikt om ook wat kleinere exemplaren te maken.
76) Bewaart u uw leaders eens in zo'n mapje waar zakenlui hun visitekaartjes in hebben. Met een beetje mazzel krijgt u zo'n mapje als relatiegeschenk. Ook zijn dergelijk mapjes (bij uw bank bijvoorbeeld) verkrijgbaar voor pasjes en creditcards.
77) Een stuk van 10 cm. Van een oude binnenband van een fiets zorgt er kosteloos voor dat uw gekrulde leader ( even strak er doorheen trekken) weer als een streep op het water ligt
7 Een rolletje backing is niet goedkoop. Een klos vliegerdraad ( dun en beresterk) is aanmerkelijk goedkoper en....zeg nou eens eerlijk: Hoe vaak gaat uw backing er uit ?
79) Staartjes voor eendagsvlieg, u weet wel van die lange dunne. Sommige ( juist die goedkope !) verfkwasten met syntetische haren zitten er barstensvol mee............
80) Nog een waadstoktip dan. Van een uitschuifbare bezemsteel is er ook eentje te maken die aan alle eisen voldoet. Prijs zo rond de 7,50 euro.
81) Leaders en shootingheads zijn ook al makkelijk en overzichtelijk in CD(rom) hoesjes, en dan de zacht-plastic etuis, te bewaren.
82) Wel eens lijfjes voor nimfen gemaakt van een stukje smal afgeknipt isolatietape dat je bij de fietsenmaker kunt kopen ? Het spul plakt mirakels, is makkelijk te verwerken en ziet er goed uit. Ik maak er steevast mijn zwarte steenvliegen mee. In div. kleuren ( ik kick op de zwarte !) te koop en waterdicht !
83) Om diepgehaakte streamers uit de bek van een snoek te halen heb je iets nodig om die bek open te houden. Goedkoop en uitermate visvriendelijk is een schuurkurk.
( bouwmarkten) de smalle kant voor de kleiner exemplaren en de brede kant voor de jetsers. De snoek zet haar vele tandjes in de kurk zodat je, zonder gevaar voor eigen ledematen aan de slag kan met telefoontang (!) of arterieklem. Volgens mij ook de enige bekkensperder die als je ‘m laat vallen gewoon blijft drijven.
84) (drift)Ankertje vergeten met belleyboaten ? Kan verrekte lastig zijn. Vul dan een 1,5 liter frisdrankfles met fijn grind. Touwtje om de hals ( van de fles !!) en klaar is Kees. De fles thuis volgieten met beton en je hebt een ankertje in reservedepot liggen.
85) Streamers voor snoek hebben veel te lijden. Zelfs bij gebruik van dik en sterk binddraad kunnen ze door de vele tandjes aardig beschadigen. Aflakken moet dan ook zeker goed gebeuren. Stop een flesje goedkopen blanke nagellak ( droogt snel en is sterk ) in uw jas om er eventuele noodreparaties mee te kunnen uitvoeren. Even blazen en droog ! Kan je lekker doorvissen met je favoriete streamer zonder dat ie spontaan uit elkaar gaat vallen.
86) Op struintocht in b.v. de polder kan je je streamers makkelijk en veilig bewaren in een brillenkoker. Altijd beter dan een flinke haak in je kleding of vingers. Trouwens ook slim voor in de bellyboat wil je niet vroegtijdig leeglopen………
87) Een goed alternatief voor de peperdure haken waarop je geacht wordt klinkhamers te binden is de Gamakatsu F-22 in de maten 10, 6 en 8.
88) Speciale out-door zaken verkopen thermo-ondergoed voor weergaloze prijzen. Stap eens een gereedschapzaak of bedrijfskledingwinkel binnen en vraag naar doorwerk(onder)kleding. Als een bouwvakker of wegarbeider er warm in blijft waarom een vliegvissen niet ? Door de, in verhouding, belachelijke prijs zult u niet lang hoeven twijfelen.
89) Sommige gebroken vliegenlijnen zijn goed te repareren door de binnenmantel bloot te leggen en deze met een dunne naald in het andere stuk te verwerken. Doe dat vanuit beide zijdes en na toevoeging van een drupje secondenlijm tegelijk aantrekken. Restjes met een levensgevaarlijk scherp mesje wegsnijden. Eventueel even aansmeren met wat hard pvc lijm voor een mooi glad resultaat.
90) Dit is wel een heel bijzondere tip. Je weet dat je vliegen kunt drogen met speciaal poeder, amandou en nog wat van die artikelen. Vooral in zout water van belang omdat anders je haken wegroesten en je vieze bruine vlekken in je vliegendoos krijgt. Onthutsend was het te zien hoe een ervaren zoutwater vliegvisser te IJmuiden zijn vliegen snel en effectief droogde met………..en nou komt ie: Een inlegkruisje!!
91) Van latex kun je heel mooie lijfjes maken voor (caddis)nimfjes. Goedkope latex is te halen uit de EHBO trommel, de zgn. aids handschoentjes en de (bruine) latex handschoenen die je kapper gebruikt als ie haar gaat verven of zo. ( zie ook tip 96 )
92) Gebruik je wingcement om vleugeltjes van veren ( bijv. voor dekvleugeligen ) bij elkaar te houden ? Koop dan in het vervolge het veeeeeeel goedkopere “wonderlas” van Alabastine ( zie verf/Doe het zelf zaak ). Ze blijven bovendien lekker soepel ook !
93) Van foamachtig isolatietape, je koopt het op een rol bij bijvoorbeeld je bouwmarktker, kun je voor een heel leven zelfklevende en goed drijvende beetverklikkertjes maken.
94) Wil je je lijn eens goed schoonmaken drenk dan een doekje met Amor-al.
Dat is een plastic-vinyl reiniger zonder siliconen en je kunt het halen bij een auto shop.
95) Extended bodies kun je makkelijk zelf maken: Naald in de vise, maat afhankelijk van
de 'tube' die je wil maken. Naald licht met was insmeren, met een fijne dubbing het lijfje licht dubben
en deppen met fotolijm, soft dub oid. Nu evt staarten opzetten en lijfje afdubben, nog een keer
met lijm deppen en even laten drogen. schuif de 'tube' van de naald en klaar is ie.
96) Huishoudhandschoenen waarmee vieze klusjes moeten worden gedaan zijn vaak van mooi dik rubber/latexachtig materiaal in frisse kleurtjes, En…goed voor vele tientallen nimflijfjes. Kijk maar eens bij een huishoudzaak of klussenmarkt.
97) Ook als je geen lid van een apparte/ lokale vliegvisvereniging bent kunt u zich altijd aansluiten
bij de Vereniging Nederlandse vliegvissers (VNV). U krijgt dan 4 x per jaar een wereldblad in de brievenbus, 1 x per jaar een fraai boekje over vliegvissen en, sinds 2003, een vergunning om in het Ooostvoornse meer ( fly-only) te mogen vissen.
98) Vist u door tot stekedonker en laat u op een bepaalde plek uw jas, tas of rugzak langs de kant van het water liggen dan is het zaak deze plek goed te markeren. Dat kan door een lange tak in het water te laten hangen of een witte zakdoek ergens aan vast te knopen. Beter goed gemarkeerd dan dat u uw spullen niet meer terug kunt vinden. ( Een ander lukt dat namelijk vaak wel…)
99) Kurken handvatten van uw geliefde hengels zijn vaak gemakkelijk te repareren met een goedje dat “vloeibaar kurk” heet en bij de bouwmaterialenhandel verkrijgbaar is. Aanbrengen, laten drogen en even opschuren en e.e.a ziet er weer keurig uit. Beter zó dan het heel langzaam maar zeker verder afbrokkelen van beschadigde kurk.
100) Ten slotte nog de laatste en belangrijkste tip. Laat je niet gek maken door wat anderen, reclameboodschappen in tijdschriften en dergelijke je aanpraten.
Visgeluk als zodanig is immers nergens te koop ! Het is iets wat je voor jezelf beleeft
101) Aluminium folie of zilverfolie is bij iedere vliegvis winkel of webshop te koop. Netjes op een rolletje. Vaak kan je nog kiezen in de diameter. Je kan je eigen aluminiumfolie reepjes ook knippen van de binnenkant van een chips zak. Veelal veel steviger. Zeker als je het met zilverfolie vergelijkt.
102) CDC tool. Om het stammetje eraf van een CDC veer af te halen heb je tools te koop die nogal fors aan de prijs zijn. Een andere mogelijkheid zijn de clipjes voor papier die je bij de Hema kunt kopen.