De meeste gestelde vraag van de vliegvisser. Welke vlieg zullen we vandaag kiezen?
Daarna nog de keuze: welke kleur en welke grootte!
Het antwoord is wellicht complexer! Iedere vliegvisser weet eigenlijk wel dat je door het seizoen heen met andere vliegen vist. Niet altijd is de forel met een droge vlieg te verschalken en niet altijd is de forel met een booby vlieg te pakken. Daarnaast is er ook verschil in reservoirs en natuurlijke omgevingen.
Hiermee zijn we meteen tot de kern van de vraag gekomen: Wat is het voedselaanbod in elke periode? Hoe je het ook bekijkt de forel is door de dag heen periodes aan het azen. Ook hierin zit een verschil. Op zeer warme dagen (watertemperatuur :>20 graden) aast de forel niet of nauwelijks. Ook bij temperaturen tegen nul aast de forel weinig. De forel aast naar wat er voorhanden is en dit varieert dus door het jaar heen. Er zijn vliegvissers die hier een hele sport van maken en van te voren gaan bepalen welke insecten zitten er in het water (en welke grootte). Of kijken welke vliegen er in de bomen en struiken zitten want die kunnen in het water vallen en hierdoor als voedsel voor de forellen dienen. Uiteraard kan dit tijdens het vliegvissen. Heb je niet alle kennis paraat mbt de verschillende insecten dan is de vliegvinder App (IOS en Andriod) een uitkomst om tot de juiste vlieg te komen. Link
Het juiste vliegpatroon kan eenvoudig via Google opgezocht worden maar ook via de site van de Nederlandse Vliegvisser Link!
Een zeer grove methode is om gebruik te maken van tabellen. Uiteraard is dit mogelijk maar niet elk type water kent dezelfde insecten bestand. Daarnaast kunnen de seizoenen behoorlijk variëren. Voor een correcte tabel dient eigenlijk dit voor elk water gemaakt te worden. Maar ze zijn er, gebruikt ze naar eigen inzicht!