Aanbevolen post

Woolly Bugger

Eén van de bekendste en meest gebruikte streamers voor forel. Dit patroontje is in veel kleur combinaties uit te voeren. Een algemeen patroo...

dinsdag 21 oktober 2014

VliegvislijnenLijnen zijn er in verschillende uitvoeringen. Hierbij dan ook een onderverdeling.


Levellijnen
Level lijnen zijn lijnen die een geheel gelijke diameter hebben. Er zit geen verdikking of verdunning in de lijn. Alleen zeer geoefende vliegvissers zouden met deze lijnen overweg kunnen.


Traingle Tapered (TT) / Rocket Tapered (RT)
Rocket tapered lijn is eigenlijk te vergelijken met een Weight Forward lijn, echter het wezenlijke verschil zit in het feit dat de belly hiervan korter is. Hierdoor ligt er meer gewicht voorin de lijn.

Shooting head
Shooting head, Shooting Taper ofwel schietkoplijn komt op in de basis neer op dezelfde formule als de TT lijn. De Shooting head is te herkennen aan de losse delen waaruit de lijn bestaat. Er is een losse kop en losse volglijn (running lijn).Double taper (DT)
Een Double Taper lijn afgekort DT, een symmetrische lijn de kop van de lijn is gelijk aan het einde van de lijn. Bij slijtage kan de lijn worden omgedraaid. Daarbij heeft een DT lijn het voordeel dat hij minder klapt op het water omdat het gewicht meer verdeeld is over de lijn en dus rustiger gooit.

Weight Forward (WF)
Een Weigth Forward lijn is de meest gebruikte lijn. Deze lijn a-symmetrisch Het overgrote deel van het gewicht zit in de eerste 9 meter van de lijn. Het verloop van een WF lijn is ten opzichte van een DT of de nieuwe R2T lijn explosief opgebouwd. Door het gewicht in de kop laat deze lijn zich gemakkelijk werpen. Nadeel vanwege het gewicht in de kop is dat de kop iets harder neer wil komen dan een DT-lijn.


R2T (combi- DT/WF)
R2T lijn is een lijn met een nieuwe formule, naar inzicht van JMC. De lijn is een combinatie van een WF en DT lijn. De lijn is opgebouwd naar een DT lijn. Maar naar formule van WF. Dat wil zeggen dat de lijn het slanke profiel van de DT heeft echter de (verlengde) lengte van een WF. De R2T lijn heeft een belly van 12 meter.
Het is geen verlengde WF lijn omdat een het model van een WF lijn doorgaans veel explosiever is. Hierdoor is de zachtheid van een DT behouden echter ook de snelheid van een WF lijn. Hierdoor is de R2T lijn een uitstekende lijn voor op de rivier.Extreme distance lijnen
Extreme distance lijnen zijn in wezen verlengde WF lijnen. De belly van deze lijn zijn doorgaans richting de 12-15 meter lang. Zeer geschikt om grotere afstanden te overbruggen. Echter moet men wel testen of de lijn niet de hengel over klasseert. Het komt wel vaker voor dat de aangegeven AFTMA niet overeenkomt met zijn werkelijk AFTMA. Dit kan leiden tot een onhandelbare lijn (vaak op de lange afstand) met uiteindelijk breuk van de hengel. Op de onderstaande figuur is het verschil duidelijk gemaakt door de kleuren blauw en roze.
Intermediate vliegvislijn
Een intermediate vliegvislijn wordt veelal ook een glaslijn genoemd. Een lijn die doorzichtig is en ook langzaam zinkt. Hierdoor ben je in staat om verschillende waterlagen recht te bevissen.

Sinking vliegvislijn
De Sinking vliegvislijn zinkt tot de bodem. Vissen met een sinking lijn vereist een andere techniek en ook een strippingbasket is aan te bevelen (anders ligt de binnengehaalde lijn op of onder je voeten).

Daarnaast zijn de lijnen nog te beoordelen op:
- Soepelheid: blijven de lijnen soepel (vereist met het werpen) en dat ze niet verstijven bij lagere temperaturen.

- Geheugen:  Met het geheugen van de lijn wordt bedoelt dat de lijn, ondanks dat deze op een reel zit, niet de vorm van de reel gaat aannemen. De lijn moet dus niet in kleine krullen van de reel afkomen maar gewoon recht in het water liggen. Ook nadat de lijn wat langer op de reel zit zou een goede lijn nog steeds niet gaan krullen. 

- Duurzaamheid: Lijnen dienen bij voorkeur lang mee te gaan. Dit moet wel afgezet worden tegen de prijs. In hoeverre is een fiks duurdere lijn gerechtvaardigd t.o.v. een goedkopere.

- Textuur: Bij het vissen wordt de lijn nat. Er zijn gladde lijnen die bij het werpen nog gladder worden. Ideaal om te werpen. Immers de lijn die vliegt door de ogen. 
Echter bij het landen van een stevig vis wil je het liefst een wat ruwere lijn zodat deze niet door je handen glijdt.


Lijn aanduiding
De vliegvislijnen worden dan ook als volgt aangeduidt:

DT:     Double Taper
F:        Floating
FS:      Fast Sinking
I:        Intermediate
ND:    Neutral Density
S:       Sinking
SH:    Shooting Head
VFS:  Very Fast Sinking
WF:   Weight Forward