Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Leeches oftewel bloedzuigers voor de forel

Bloedzuigers zijn een voedselbron in het dieet van forellen, ze komen vrijwel overal voor en de forel  hoeft er niet veel van te eten om een goede maaltijd te krijgen. 
Je ziet vaak bij vliegvissers grote leeches, soms meer dan 15 cm lang, maar het is vaak de kleinere soort die wordt beschouwd als "micro" -bloedzuigers waar vissen zich consequenter op zullen voeden. Bepaalde tijden en seizoenen meer dan andere, maar bloedzuigers kunnen op elk moment tijdens het open water seizoen effectief zijn.


Drie manieren om met de leech te vissen:

Onder de bung: Leeches hangen soms vast of bewegen zich heel langzaam door het water. Vooral vroeg of laat in het seizoen kunnen de bloedzuigers onder een bung dodelijk zijn. Als er geen briesje is, werkt het prima om je micro bloedzuiger statisch te laten hangen. Als je een beetje wind hebt, kun je een hoek van 45 tot 90 graden vanaf de kant of bellyboot (zelfs in de wind als het licht is) en je vlieg op natuurlijke wijze laten afdrijven zonder te veel speling in de lijn te laten.

Drijflijn - Dit is een opwindende manier om met de leeches te vissen, vooral bij zichtvissen in ondiep water. Pas de lengte van uw leider aan op basis van de diepte van het water, samen met de snelheid van het strippen. Als je merkt dat vissen je vlieg een heel eind volgen maar zich niet toehappen, experimenteer dan met langzamere of snellere strips. Het toevoegen van een aanzienlijke pauze en het laten zinken van de vlieg kan het verschil maken. Deze manier van vissen kan op elk willekeurig moment tijdens effectief blijken te zijn.

Intermediate lijn - Gebruik intermediate lijnen tussen de 0,5  per seconde en 2  per seconde zinken. Deze wijze is erg handig bij het vissen op forel zich ophoudt in een diepere waterlaag. De uitdaging is om de juiste diepte te vinden. Hiervoor is het tellen na het werpen van belang om zo in de juiste waterlaag te komen waar de forel aan het azen is. Dezelfde striptechniek kan worden toegepast als met een drijvende lijn, maar laat de vlieg een kortere tijdsperiode zinken om in de juiste waterlaag te blijven.

Hoe te binden:




Leech patronen