Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Baars





Bron: Sportvisserij Nederland

Algemeen
Iedere visser kent wel de baars. Het is dan ook een vis die je op veel watertypen aantreft. Polders, kanalen, vijvers, haventjes, rivieren etc. De baars wordt vaak als bijvangst gevangen tijdens het nymphen. Toch kan je heel goed gericht vissen op baars. Met een # 3 - 4 combinatie kan je prima aan de slag. Voor grotere baarzen is een #5 aan te bevelen. Tevens als je op de plekken  ook grotere rovers als roofblei, snoek of snoekbaars aan kunt treffen. 

Baarzen laten zich niet snel afschrikken en kunnen een prooi meerdere malen aanvallen. Ook al is dit een grotere hap. Je moet dan ook niet verbaasd staan te kijken als je tijdens het snoeken ook nog een baars vangt. De aanbeten merk je meteen gevolgd door korte spurts en bonken op de hengeltop. Grote baars blijft zo lang mogelijk diep. 


Herkenning  
1 De baars heeft 2 gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste uitsluitend harde stekels heeft.
2 Op de achterzijde van de voorste rugvin bevindt zich een zwarte vlek.
3 Over het lichaam lopen een aantal verticale, donkere banden.

Verspreiding 
Algemeen. Komt voor in niet te troebele wateren.

Voedsel 
Eet allerlei dierlijk voedsel, maar boven een lengte van circa 15 cm vooral vis.

Vliegen
Er zijn geen echte streamers voor baars. Daar ze over het algemeen niet zo kieskeurig zijn kun je dus met vele soorten streamers aan de slag. De grootte mag variĆ«ren tussen de 3 en de 12 centimeter. Zowel natuurlijke kleuren als fluorescerende kleuren hebben succes.  Experimenteren is dus het credo!