Aanbevolen post

Wintervoorn stekken

In het artikel, wintervoorn , is een manier besproken om te vissen op de wintervoorn. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende l...

Snoekbaars

Snoekbaars

Bron: Sportvisserij Nederland

Algemeen
Ook de snoekbaars spreekt vele vissers tot de verbeelding. Veelal met doodaas wordt deze gevangen maar ook met de vliegenhengel is deze te bemachtigen. Ook is het mogelijk om gericht  op deze vissoort te vissen maar vraagt wel om aangepast materiaal. Daarnaast is dit één van de moeilijkere vissoorten om te bemachtigen.
Als hengel is een #7/8 vereist. Er dient gevist te worden met een sinktip of een volledige zinklijn. Bij grotere dieptes gaat de voorkeur uit naar een zinklijn.
De wateren die je voor het snoekbaarzen uitzoekt zijn meestal niet de wateren die je uitzoekt voor het snoeken.  Natuurlijk kan je ook wel eens snoekbaars vangen maar dat zijn dan echt bijvangst vissen. Het liefst zoeken we wat troebel water en als het kan met een lichte stroming. De snoekbaars zal hier zich vaak ophouden bij de plekken waar mooie bodem structuren te vinden zijn, en zeker ook rond de bekende obstakels zoals bij bruggen, dukdalven en bijvoorbeeld in de buurt van stuwen en gemalen en sla zeker de plekken waar pontjes varen niet over. Hier zijn vaak ook net wat diepere plekken te vinden welke zijn uitgesleten door de stroming. Ook onder bruggen en bij afgemeerde boten vind je vaak snoekbaars, ze zijn gek op de schaduwrijke plekken. Op plekken waar wat meer stroming staat vissen we altijd met de stroming mee, of zoals we ook wel zeggen “op de stroming”. Het is zeker niet zo dat de snoekbaars alleen maar tegen de bodem wordt gevangen. Vaak genoeg tijdens het afzinken van de streamer krijgen we onze aanbeten. Zeker op de dagen dat de snoekbaars goed los is zal je wel vaker de aanbeten op half water krijgen.
De maanden februari en maart, als de snoekbaars richting de ondiepe paaiplaatsen trekt zijn ze zeer goed met de streamer te vangen. Ook tijdens de opening van het roofvisseizoen is de snoekbaars nog vaak erg ondiep te vangen. De meeste snoekbaars vang je dan tussen de opkomende waterplanten of langs de ondiepe rietkragen. Zeker op de Randmeren dient er met deze visserij een onderlijn gebruikt te worden, we hebben namelijk nogal eens te maken met de bijvangst van snoek. De snoekbaarzen die op deze stekken vangen zijn vaak de mooiere exemplaren. Net als de maanden september en oktober als het speldaas zich weer gaat verzamelen richting havens en andere overwinter plekken de snoekbaars ook vaak bij de vernauwing van de havenkoppen ligt en zeker in de schemeruurtjes vaak zeer ondiep te vangen is. 
De montage die je kan gebruiken op de zinktiplijn is enkele een stuk fluorcarbon van 30/00 en dan van een centimeter of 50 tot maximaal 100cm, Hierop wordt een lichte speld gemonteerd voor het snel kunnen wisselen van de streamer. Vissen we met een tubefly dan gebruiken we hiervoor de tubefly rig met enkele haak en dan met de lus in lus verbinding. Wil je dichtbij de bodem vissen, gebruik dan een korte leader van rond de 50 cm, wil je iets verder van de bodem dan nemen we maximaal een leader van 100 cm. Afhankelijk van de gebruikte zinktip- of zinklijn zal de zinksnelheid tussen de 15 a 25 cm per seconde zijn. De stekken die wij bevissen zijn meestal tussen de 1 en maximaal 4 meter diep. Wil je wat meer zinksnelheid dan gebruiken we bij de tubeflies vaak 1 of 2 conehaeds, dit geeft onderwater ook nog eens een mooie klikkend geluid. Wat soms net die extra trigger is voor de snoekbaars. Vissen we op wateren waar veel snoek voorkomt dan gebruiken we altijd een leader van Graphite Metal Tresse. Het materiaal bestaat uit een kern van GSP (oftewel dyneema ), omsloten door een mantel van gevlochten platte RVS draad. Hierdoor is het extreem soepel, erg licht en sterker dan de meeste andere staaldraadsoorten. Het is makkelijk te knopen met alle gangbare knopen die we in de sportvisserij gebruiken. We gebruiken zelf meestal 6kg en 10kg van deze lijn deze 15kg en 20kg zijn meer bedoelt voor de snoekvisserij.

Herkenning  
1 De 2 rugvinnen zijn gescheiden, de voorste heeft uitsluitend harde stekels.
2 De bovenkaak loopt door tot achter het violet oplichtende oog.

Verspreiding
Ingeburgerd; algemeen. Komt voor in met name troebele en in diepe heldere wateren. Heeft daarbij voorkeur voor een stevige bodem.

Voedsel 
Hoofdzakelijk kleine vis.

De vliegen oftwel streamers voor de snoekbaars
De streamers die je voor de snoekbaars kan gebruiken zijn meestal de wat kleinere snoekstreamers zowel de tubeflies als normale streamers en de whistler ( zinkt met de haakpunt omhoog) ook de clousers zijn goed te gebruiken op snoekbaars. De meest gebruikte kleuren door ons zijn blauw/zilver, groen/goud en koper/goud en natuurlijk geel/zwart. Natuurlijk kan je hier weer eindeloos in variëren. Maar vooral goed zichtbare kleuren werken het best, op de donkere kleuren hebben we tot nu toe weinig succes. Met als uitzondering roestbruin met wat koper of goud flash. Ook streamers met bijvoorbeeld een kopje van foam zijn ook goed te gebruiken op een snel zinkende lijn, en door het binnen strippen van de lijn krijg je een mooie omgekeerde jiggende actie. Na elke strip wil de streamer weer iets omhoog in plaats van bij een verzwaarde streamer die juist weer wil dalen. Bijkomend voordeel van een drijvende streamer is dat je veel minder vast zit.